Всички училища в община В. Търново минават в онлайн обучение

Ситуацията в местните болници ескалира – 93 процента от Covid леглата са заети

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС В РЕГИОНА ДОСТИГНА РЕКОРДНО ВИСОКИ НИВА ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА ДО МОМЕНТА. Най-много инфектирани има в община Лясковец 897,47 на 100 000 души. Второто място в негативната областна класация заема община Велико Търново – 781,43 заразени на 100 000 души, а третото – община Златарица с 637,83 на 100 000 население. Болниците са изправени пред огромно натоварване и към вторник в тях са настанени за лечение 251 диагностицирани при общ капацитет на легла за Covid пациенти 269 места. Препълнените здравни заведения са принудени да хоспитализират само тежки случаи и масово да отпращат вкъщи дошлите да искат прием в клиника. На този фон от Регионалната здравна инспекция тръгват на масови проверки за спазването на противоепидемичните мерки във всички обществени обекти, като шефката на институцията д-р Евгения Недева е категорична, че служителите й ще бъдат безкомпромисни към заведенията за хранене и развлечение, които не се съобразяват с изискванията за зелен сертификат на персонал и посетители.

Само за 24 часа в областта са диагностицирани 200 заболели, като някои от тях са установени при направата на бърз антигенен тест, извършен по тяхна инициатива за ползване като зелен сертификат.

Разпространението на инфекцията в училищна среда продължава, като сред последните констатирани заразени е педагог от начален етап на обучение в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица.

Припомняме, че учениците от общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Златарица преминаха в ротационно онлайн обучение.

ЗАРАДИ ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ 781,43 НА 100 000 ДУШИ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В ОБЩИНА В. ТЪРНОВО ВЕЧЕ ЩЕ СА ИЗЦЯЛО В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА. Здравното министерство планува от 8 ноември всички деца от I до IV клас да се върнат зад чиновете. Това ще стане чрез диагностика с помощта на тест близалка. ИЗДЕЛИЕТО СЕ ВОДИ ЩАДЯЩО, ЗАЩОТО ПРИ НЕГО НЯМА ВЗИМАНЕ НА СЕКРЕТ ОТ НОСА, А ОТ СЛЮНКА. В единия му край има тампон, който се поставя на езика. Така се взима проба, която се смесва с физиологичен разтвор и до минути дава резултат. Тестовете няма да се плащат от родителите, а са за сметка на държавата. Диагностика с изделията ще се прави два пъти седмично. Ако някое дете се окаже положително, това ще се потвърждава с бърз антигенен тест.

Ако новите правила дадат положителен резултат, ще бъдат приложени и за учениците от по-горните класове. Провеждане на изследването обаче ще се случва само със съгласието на родителите. Ако те са против – ученикът остава в онлайн обучение.

За учителите обаче ще важи зелен сертификат или диагностика с антигенни тестове. Очаква се мярката да доведе до хаос, тъй като 80 на 100 от педагозите в областта са против ваксинация, става ясно от проучване на Регионалната структура на КТ „Подкрепа“.

Новите противоепидемични мерки създадоха затруднения в повечето социални заведения в региона. Пример за това е Домът за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново, където се налага реорганизация на графика на екипа. Почти идентична е ситуацията и в болниците, където голяма част от здравните работници не са ваксинирани. Към лечебниците и социалните звена обаче от РЗИ обещават да бъдат толерантни и да не налагат санкции, уверявайки, че ще проверяват по няколко пъти въпросните структури.

ЗДРАВНИТЕ ИНСПЕКТОРИ ОБАЧЕ ЩЕ СА БЕЗКОМПРОМИСНИ КЪМ ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЕ. Ще се изисква зелен сертификат за всички в обектите – от сервитьори до готвачи, както и за клиентите. Ако бъдат установени нарушения, кафенетата, ресторантите и т.н. ще бъдат затваряни принудително.

Има ръст на желаещите да се ваксинират. До момента са поставени общо 71 706 дози, а със завършен имунизационен цикъл са 38 460 лица. Половината от кандидатите за защитен препарат избират продукта на Pfizer-Biontech, а останалите се спират на еднодозовата ваксина Janssen. С поставена бустерна доза са 297 души от областта.

Наличните дози за ваксинация с препарата на Pfizer-Biontech са с удължен срок на годност, одобрен от Европейската агенция по лекарства.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *