НВУ взе участие в най-голямото международно обучение по киберсигурност на НАТО

Като лидер в една от сюжетните линии завърши участието си в най-голямото международно учение на НАТО по киберсигурност екипът на Националния военен университет „Васил Левски“. 12 преподаватели и курсанти са се включили в учението заедно с представители на всички държави – членки на НАТО, и държави – партньорки на алианса. От България в решаването на казусите са участвали фирми от IT сектора, експерти от Министерството на отбраната и Института по отбрана.

„Учението тази година беше проведено в среда на изградена виртуална инфраструктура CyberRange, а екипите, които представяха България, отработваха задачите чрез специално разработен киберполигон на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“. Според сценария занятието преминава по пет сюжетни линии и всяка държава участва и в петте. За да бъде максимално ефективна и екипна работата на българските участници, по всяка имаше назначен ръководител. Неговата задача беше свързана с това да изготвя докладите и анализите, да докладва по брифингите и да организира целия екип“, обяснява старши лейтенант Радостин Димов, определен за общ ръководител по една от сюжетните линии.

Заедно с него в отбора на факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ в занятието са участвали проф. д.н. Жанета Савова-Ташева, майор Красимир Славянов, майор Линко Николов, курсант старшина Любослав Бочев, курсант старшина Иван Савов, курсант старшина Светлозар Петров, курсант старши сержант Мишо Панайотов, курсант старши сержант Румяна Руменова, курсант сержант Александър Смилянов, курсант сержант Весела Дачева и курсант младши сержант Николай Колев.

„Част от информацията не може да бъде споделена, тъй като става дума за международно учение на НАТО по киберсигурност. Но глобалната цел на занятието е да се повиши координацията и оперативната съвместимост на национално и международно ниво, както и повишаване на уменията на екипите за реакция при настъпване на киберинциденти и пробиви в сигурността. Нашият екип получи задача за разследване на настъпил киберинцидент и анализ на извършена кибератака, компрометирала обекти от критичната инфраструктура. За целта трябваше да разберем как е извършена атаката, как е настъпил пробивът, каква е технологията, по която това се е случило, както и да предприемем действия и мерки за подобряване на защитата“, допълва ст. лейт. Димов. И уточнява, че планирането на занятието започва шест месеца преди седмицата за техническо отработване на задачите от екипите. След завършване на учението всяка държава прави разбор, в който се отчитат изпълнението на целите и се оценяват действията на екипите по различните задачи. Това учение на НАТО се провежда ежегодно, а домакин тази година беше Естония.

Отборът на България е завършил учението като абсолютен лидер именно по задачата, която ст. лейт. Димов е ръководил.

Сн. НВУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.