Махнаха нерегламентирани сметища в защитена зона и в близост до Никополис ад Иструм

ЗА ДВЕ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ СМЕТИЩА СЕЗИРАХА ГРАЖДАНИ НА ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН НА РЕГИОНАЛНАТА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО през декември. Бързата реакция на екослужителите и кметовете на населените места, в чийто обхват попадат депата, доведе до своевременно почистване на замърсените терени.

Едното от сметищата е било образувано в пределите на защитена местност. Става дума за коритото на река Негованка в землището на Ново село, община Велико Търново. Там са били изхвърлени четири чувала с битови отпадъци.

Другото депо било на пътя между Никополис ад Иструм и главен път Велико Търново – Русе, както и на самата отбивка към главната инфраструктурна артерия. Установени са твърди битови отпадъци, боклуци от опаковки, отпадъци от домакинства, части и компоненти от моторни превозни среда и строителни отпадъци.

В резултат на контролната дейност на екоинспекторите през декември са съставени 7 акта за нарушения на Закона за управление на отпадъците, Закона за опазване на околната среда, Закона за водите и Закона за биологичното разнообразие. Издадени са 8 наказателни постановления на обща стойност 9700 лв.

Служителите на ведомство са извършили 85 проверки на 81 обекта, от които 60 са планови и 24 извънпланови.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 5371 лв. Те са внесени по сметките на общините, в чиито територии са констатирани нарушенията. Най-големи приходи са отишли при общините Свищов и Велико Търново – по 1600 лв.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *