Животновъди от областта готвят протест пред агроминистерството

ЖИВОТНОВЪДИ ОТ ОБЛАСТТА ИНИЦИИРАХА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ПРЕД ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЕРСТВО. Тяхната тревога е породена от натиска, който овощарите оказват на агроведомството заради претенции относно субсидирането от държавата. Притесненията на стопаните са, че могат да бъдат намалени средства за подпомагане на фермери, отглеждащи овце, кози, биволи и т.н., за да се удовлетворят исканията на плодопроизводителите.

Протестът на фермерите през есента на 2021 г. край В. Търново.

Митингът на животновъдите е насрочен за 22 март, а на същата дата са обявени и други два протеста – на овощарите и на картофопроизводителите.

„Поканил съм всички животновъди, но в основата на протеста ще стои Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Ще протестираме, ако от сектор „Плодове и зеленчуци” не спрат с реториката, че едва ли не ще вземат от нас”, заяви Симеон Караколев, съпредседател на организацията.

Той е категоричен, че паралелният протест на животновъдите има за цел да покаже на управляващите агросектора, че не са съгласни да се провежда антиживотновъдна кампания.

„Нямаме нищо против сектор „Плодове и зеленчуци” и ги подкрепяме в техните искания за по-висок бюджет за тях, но не и това да стане за сметка на животновъдите в България”, категоричен е фермерът от Великотърновско.

По негова информация бюджетът по COVID мярката ще бъде увеличен с около 32 млн. лева. Разпределението на средства според него трябва да се случва след анализ на потребностите в бранша.

Само преди 6 месеца над 1000 фермери проведоха протест край село Шереметя, на който символично погребаха родното животновъдство и унищожиха продукция. Тогава гневът им бе провокиран от неполучени обещани средства за подпомагане на сектора във време на пандемия.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. архив

One thought on “Животновъди от областта готвят протест пред агроминистерството

  • 17.03.2022 в 15:35
    Permalink

    От плодовете става ракия от млякото-не!Субсидиите за животновъдството са излишен ,напълно безсмислен разход за държавата!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.