Битката при Клокотница оживява в обновения Музей на силиконовите фигури

Влагат 1,4 млн. лв. за разширението на един от най-посещаваните обекти

 

СЛАВНАТА БИТКА НА ИВАН АСЕН II ПРИ КЛОКОТНИЦА ОЖИВЯВА В ПРЕЛИВАЩА ПАНОРАМА ОТ 3D В 2D ВИЗИЯ СЛЕД ОБНОВЯВАНЕТО НА МУЛТИМЕДИЙНИЯ ПОСЕТИТЕЛСКИ ЦЕНТЪР. Тя ще наподобява Панорамата в Плевен и ще бъде само част от разширяването на известния като Музей на силиконовите фигури туристически обект.

Директорът на дирекция „Проекти и програми“ в Общината Мариела Цонева и ръководителят на проекта инж. Цанко Бояджиев направиха символична първа копка. Реконструкцията е на стойност близо 1,4 млн. лв. От тях европейското финансиране е 337 000 лв., националното е близо 60 000 лв., собственият финансов принос е 143 000 лв., а останалите близо 854 000 лв. ще бъдат осигурени с кредит от „Регионален фонд за градско развитие“. За разширението ще бъдат използвани нови два етажа, в които до този момент се помещаваше администрацията на Регионалния исторически музей. Реконструкцията им вече започна, а изпълнител е бургаската фирма „Геоплан Кънстракшън“ ЕООД.

Борис Борисов разказва за материалите, от които ще бъдат изработени новите фигури.

ПО-ИНТЕРЕСНИ ЩЕ БЪДАТ ОБЗАВЕЖДАНЕТО И ИНТЕРИОРЪТ, ЗА КОЙТО ЩЕ БЪДАТ НАПРАВЕНИ СТЕНОПИСИ И 38 НОВИ СИЛИКОНОВИ ФИГУРИ. Те ще бъдат изработени отново в ателието на Борис Борисов. За създаването им ще бъдат използвани специални материали.

„Първо фигурата се прави от глина, след което се слагат калъпите. Самата отливка става от специален силикон за видимата част, лицето и ръцете. Вътрешната се прави от специален индийски материал. Набождат се косми, очите и зъбите са протези, след което се обличат“, разказа Борис Борисов.

За декорите ще бъдат използвани разнообразни материали от дърво и стиропор, за да се получи преливането от 3D пространството към 2D, какъвто трябва да бъде ефектът от различните сцени.

Разширението на Мултимедийния посетителски център ще бъде от два етажа. На първия освен битката при Клокотница ще бъде пресъздадена сцена от средновековен пазар, както и зала с църковен олтар и звучаща музика на Йоан Кукузел. Туристите ще могат да видят и фигура на царя в тронната зала, която ще се намира на втория обновен етаж. ТАМ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНО ЧЕТВЕРОЕВАНГЕЛИЕТО НА ИВАН АЛЕКСАНДЪР С ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО НА ЦАРЯ, КАКТО И СЛАВНАТА ОТБРАНА НА ТЪРНОВГРАД. В такава диограма, преливаща от 3D в 2D, ще бъде пресъздадено и прощаването на Патриарх Евтимий с народа. Предвиждат се още мултимедийна зала, сувенирен магазин и асансьор за инвалиди.

Битката при Клокотница ще бъде основен сюжет при обновяването на Мултимедийния център.

„Целта е да се покажат нравите и обичаите във Второто българско царство с помощта на съвременна аудио-визуална техника, за да може да се възприеме богатата история на града в този период. Неговата царственост, слава и духовна мощ“, сподели ръководителят на проекта инж. Цанко Бояджиев.

Очаква се строително-монтажните работи да приключат до края на тази година, а оборудването и поставянето на фигурите, както и цялостното завършване на проекта да се случи през май 2023 г. Мултимедийният посетителски център няма да затваря, докато трае ремонтът, увериха от ръководството на проекта.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Битката при Клокотница оживява в обновения Музей на силиконовите фигури

  • 19.05.2022 в 13:46
    Permalink

    Преди седмица трябваше да има нощ на музеите – световен проект за представяне на музеите, повишаване на музейната култура и възпитаване на отношение към музейното дело. В Търново това беше обявено, но се сътоя типично по нашенски – „нощ без музеите“, или „нощ на затворените музеи“, както ви харесва. Лично видях 2 групи младежи, стигнали до Възраждане и учр. събрание и констатиращи „ха, ама нали трябваше да работят. Ама е затворено…“ Силиконовите фигури също бяха затворени. Сега, ако щат, нека да правят възстановка на падането на Царевец… И какво ли е новото нещо „диоГрама“, дето ще се предлега ? Ако не беше жалко, щеше да е смешно. Търново не е само автобуси с туристи.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.