У нас

Европейската прокуратура съобщи за действия в България по разследване на съмнения за злоупотреби със земеделски средства

Европейската прокуратура съобщи, че в България вчера са били извършени 18 обиска в Петрич и Обзор като част от разследване за измами, свързани със земеделски средства от ЕС.

Задържани са осем заподозрени, сред които и ръководителят на представителството на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) в Петрич, член на Общинския съвет, се посочва в съобщението.

Европейската прокуратура проучва предполагаеми дейности на организирана престъпна група, съставена от роднини, подчинени и близки приятели на общинския съветник. Групата е заподозряна в представяне на фалшиви, неточни и непълни документи и изявления, за да получи земеделски средства от ЕС – около 300 000 евро. В някои случаи групата вписвала имената на починали хора в документите, с които предявява искане за европейски средства.

При претърсвания на животновъдни ферми, автомобили и помещения, включително в представителството на земеделския фонд, са иззети големи количества документи, компютри, мобилни телефони и табелки за номерация на животни. Претърсванията са извършени в тясно сътрудничество с над 40 полицаи от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и експерти от Българската агенция по безопасност на храните и ДФЗ.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *