55 жители на „Зона Б“ внесоха подписка до Общината с искане за пенсионерски клуб в квартала

Няма помещение, което да им бъде предоставено за такава дейност

 

55 жители на „Зона Б“ във Велико Търново внесоха подписка до Общината с искане да бъде изграден пенсионерски клуб в квартала. Подписите са събрани само от един блок, а инициативата е подкрепена от стотици жители в района. Местните се оплакват, че нямат място, на което да се събират, затова се обърнали към администрацията.

„В края на юни входирахме подписка в деловодството на Общината. Пенсионерите станахме много, кварталът вече е на 30 години. Нямаме пенсионерски клуб. Искаме някъде да се събираме. Гледахме и частни помещения, но искат 300 лв. наем“ , сподели Веска Чернева, която живее от 7 години в квартала. По думите й тогава имало кафенета, два банкомата и аптека. Днес всички тези удобства липсват. Възрастните хора слизат до центъра, за да теглят пари и да купуват лекарства.

Жителите на квартала се оплакват, че нямат аптека, банкомат и пейки.

Освен това хората се оплакват, че няма пейки пред нито един блок в квартала, липсват места за отдих. Единственият вариант е детската площадка, но възрастните хора не ходят там, за да има място за майките с деца. Затова се надяват от Общината да осигурят място за създаване на пенсионерски клуб.

Отговорът на администрацията обаче не е обнадеждаващ, защото в него се посочва, че към този момент няма общинско помещение, което да бъде пригодено за подобен клуб на пенсионера и инвалида.

„След извършена справка от отдел „Управление на собствеността“ се установи, че за съжаление, към настоящия момент Община Велико Търново не разполага със свободно помещение в квартал „Зона Б“, в което да бъдат създадени качествени условия за подкрепа на пенсионерите и лицата с увреждания и пълноценно осмисляне на свободното им време. В тази връзка вашето искане ще се вземе под внимание при наличие на последваща възможност за неговото удовлетворяване“, се посочва в отговор на подписката.

Предвид този факт местните пенсионери започнали сами да търсят варианти за пенсионерски клуб. В интернет проверили за обществени сгради и разбрали, че в квартала е ситуирано Народно читалище „Седми юли 2008“, което обаче се оказва частно…

Друг вариант за пенсионерски клуб е частно помещение, за което искат наем от 300 лв. на месец.

„Кварталът има и положителни страни. Млад е, има активно строителство, което означава, че много хора ще дойдат. Детската градина е хубава. Но има и много забележки. Да погледнем и към възрастните хора, те нямат клуб, нямат пейки, аптека, банкомат“, твърди Даниела Андреева, която също живее в „Зона Б“.

Друг проблем в квартала е ограниченият транспорт. Там ходят автобуси само с номер 50 и стигат до центъра. Няма обаче никакви връзки с други части на града, което сериозно затруднява придвижването на възрастните хора.

Минимум 300 са пенсионерите в квартала, които могат да се събират в бъдещ клуб. От местната администрация посочват, че в общината са изградени 34 клуба на инвалида и пенсионера, като пет от тях са в старата столица, а останалите са в населените места. Всички те се финансират от общинския бюджет.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.