Близначки вдъхват надежда на болни и самотни възрастни хора във Великотърновско

Сестрите работят като лични асистенти и се грижат за нуждаещи се старци като за свои роднини

БЛИЗНАЧКИТЕ НАДЯ И НЕЛИ СТЕФАНОВИ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА ИЗБРАХА МИСИЯТА ДА ПОДКРЕПЯТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, които не могат да се справят сами в ежедневието си. 24-годишнините сестри вярват, че призванието им е да обгрижват баби и дядовци, тъй като според тях всеки, който е достигнал третата възраст, заслужава внимание и подкрепа. Момичетата са категорични, че често пенсионерите имат нужда от добра дума и топла прегръдка повече от каквото и да е друго. Благодарността на потребителите на социалната услуга за лична помощ е най-голямото удовлетворение за труда, който полагат Надя и Нели. Неслучайно и в извънработно време, и през уикенда възрастните хора им звънят по няколко пъти, само за да ги чуят и да получат морална подкрепа.

Първа към работата на личен асистент се ориентирала Надя. Правилникът на социална услуга дава възможност по програмата да се включат хора, желаещи да гледат свои роднини. Затова младата жена подала документи с идеята да помага на своя дядо. Освен него от Общината й избрали още четири баби в Самоводене, които живеят сами и не могат да задоволяват дори базисните си нужди.

„Една от жените, за които се грижа, е баба Йорданка. Тя е на 84 години. Страда от сърдечно заболяване, трудно ходи, често боледува и от стомах. Всеки ден ме чака с нетърпение, за да й помогна да обядва, да я успокоя, да я преоблека, среша и обуя. Посреща ме с много любов, но ме изпраща със сълзи на очите, защото не иска да тръгвам, за да не остава сама“, споделя Надя.

При всеки от потребителите жената остава различно време според степента на инвалидност, увреда на здравословното състояние и невъзможност за самообслужване, определени от социалните работници. Радва се, че никой от поверените й пенсионери не е изцяло на легло. И така за една година тя успява да спечели обичта на хората и тяхното благоразположение към нея. Чувстват я като тяхна родна внучка.

ВДЪХНОВЕНА ОТ СЕСТРА СИ, НЕЛИ СЪЩО РЕШАВА ДА СТАНЕ ЛИЧЕН АСИСТЕНТ. За да свикне с работата, един месец придружава Надя при хората и се запознавала с естеството на работа на личния асистент. От август тя също е назначена и от Общината определили трима души в старата столица, за които да полага труд.

„Задълженията са най-различни – помагаме за поддържането на лична хигиена и здравословния начин на живот, оказваме помощ в ежедневните дейности, с които човекът е затруднен, следим за приема на лекарства в точно определеното време, както и за дозировката. Ако се налага, придружаваме възрастните на медицински прегледи. Наша отговорност са и грижите за дома – поддържаме реда, пазаруваме, чистим, перем… Стараем се да разнообразяваме ежедневието чрез приятни дейности, като четене, разговори, кратки разходки и т.н.“, обясни Надя.

Наскоро дядо им се споминал и близначките трудно преживяват тежката загуба. В неговата памет се заричат, че ще продължат да бъдат в помощ на нуждаещите се и още по-отдадено да ги подкрепят в ежедневието.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.