Илиян Илиев е новият директор на „ВиК Йовковци“

Една година конкурсите  за позицията бяха проваляни с различни процедурни хватки

СЛЕД ЕДНА ГОДИНА НЕУСПЕШНИ КОНКУРСИ, ПРОВАЛЕНИ ОБЩИ СЪБРАНИЯ НА „ВИК ЙОВКОВЦИ“, ХИТРУВАНИЯ С ПРОТОКОЛИ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И ПРОЧИЕ ПРОЦЕДУРНИ ХВАТКИ, Общото събрание на „ВиК Йовковци“ най-накрая избра нов управител. Изненадващо поста зае икономистът Илиян Илиев, който до неотдавна оглавяваше „Български ВиК Холдинг“. До последно за позицията се спрягаше сегашният главен инженер на местната компания Илия Сирмов, който бе и последното предложение на държавата за нов директор, но при миналото Общо събрание не можа да бъде вписан. Новият директор е бивш шеф на ВиК-тата в Шумен и Ловеч. Любопитен детайл е, че шуменското дружество пък се оглавява от търновски кадър-инж. Емил Томов.

Илиян Борисов Илиев дефакто смени дългогодишния шеф на водното дружество Димитър Владов. Заслуга има най-вече държавата в лицето на представителя на регионалното министерство, която държи 51 % от акциите. Но и всички общини също са гласували за смяната на Димитър Владов, разбра „Борба“, от Общото събрание е отсъствал само представителя на Община Сухиндол. Предстои Илиян Илиев да бъде вписан като управител на „ВиК Йовковци“, има и 10-двенен срок за обжалване, но и да има такова, едва ли ще се стигне отново до провал на процедурата по избор на нов управител на „ВиК Йовковци“.

ЗА ДА ИЗБЕГНЕ ПРОЦЕДУРНИТЕ ХВАТКИ, ЦЕЛЯЩИ ДА САБОТИРАТ И ТОВА ОБЩО СЪБРАНИЕ, ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ДЪРЖАВАТА, КОЯТО Е МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА КОМПАНИЯТА, са довели даже специално нотариус, който да направи вписването на момента, разбра „Борба“. Казусите с водоснабдяването, както и непрекъснатите аварии и разбита, заради това инфраструктура са най-големите проблеми за местното ВиК, а през последните години те бяха затлачени още повече. Важно е да се отбелечи, че противно на логиката община Велико Търново не е акционер в държавно – общинската „ВиК Йовковци“ и няма глас в Общото събрание, тъй като при структурирането на фирмата, бившият кмет на града д-р Румен Рашев бе недолюбван от тогавашните представители на централната власт.

Стилян НАЙДЕНОВ

Ана РАЙКОВСКА

3 thoughts on “Илиян Илиев е новият директор на „ВиК Йовковци“

 • 19.09.2022 в 15:15
  Permalink

  Отчетниците лъжат – не засичат водата ежемесечно, пишат служебни показания, после ние плащаме насъбрали се кубици вода. Иначе във ВиК-то е разсипия отвсякъде.

  Отговор
 • 19.09.2022 в 20:41
  Permalink

  Чета и не мога да повярвам на очите си. Най-накрая доживяхме! След като с бездействието си, Владов докара цялата област до това състояние, села да бедстват, каптажи да бъдат изоставени, общото събрание да бъде мамено цяла година, Търново да заприлича на минно поле… Май трябваше някой да помогне на държавата – да се сети че тя командва парада и да намери начин да сложи на неговото място човек, който ще върши работа.
  Да пожелаем на новия Директор на ВиК Йовковци, успех в решаването на проблемите, които му е оставил предшественика му, а те са огромни в Павликенска община, огромни са в Долна Липница, в Горна Липница, в Карайсен, в Лесичери, в Димча, в Ресен – дори в областният град и в много други села.

  Отговор
 • 21.09.2022 в 12:17
  Permalink

  Доколкото знам в Шумен където е бил нещата във ВиК сектора са още по зле!Режим на водата и авариите са постоянно присъстващи в ежедневието.С какво би помогнал точно той е въпросът?Лично за мен човекът трябва да има не само визия за бъдещето,но и амбицията да извърши всички необходими промени ,ако ще и да спи пред вратата на отговорния си министър.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.