Басейнът при Радиотехникума затвори за неотложен ремонт, ще има увеличение на месечните такси

От 4 септември басейн „Радио“ затвори, което наложи около 200 картотекирани състезатели на трите великотърновски клуба „Царевец“, „Боляри 2009“ и „Етър-2000“, както и 150 деца в начално обучение да търсят други места за тренировки и обучение. Те са пренасочени към СУ „Емилиян Станев“. Появиха се спекулации, че обектът е затворил, защото собствениците не могат да си покриват разходите за отопление, което не отговаря на истината. „Не сме общински басейн, а частен комплекс. Причината е неотложен текущ ремонт, даже трябваше да се направи по-рано. Затова и учители, и клубове са уведомени своевременно. Три години откакто функционира, покритият басейн не е затварян, работи от понеделник до неделя, само на Коледа и Великден сме почивали. Ремонтът ще е пълен, на първо място ще се прави префугиране, защото на места фугите изобщо ги няма – заради активното ползване, от химикалите. Проблем има и с преливниците, налице са течове и по тръбите. Басейнът вече е източен, ремонтните дейности текат. Заради растящите цени на ток, газ и консумативи, след тях предвиждаме и увеличение на абонаментните такси. С колко точно, тепърва ще се прави калкулация. Уведомихме учителите, че ще вдигнем входа за басейна, но те казаха, че категорично не са съгласни. ЩЕ ВДИГНЕМ И АБОНАМЕНТНИТЕ КАРТИ, ЗАЩОТО И ТОКЪТ ОТ МИНАЛИЯ МЕСЕЦ Е С 22 СТ. НАГОРЕ. КОМПЕНСАЦИИТЕ ОТПАДАТ, ГАЗЪТ И БЕЗ ТОВА ВЕЧЕ Е С 400% ПО-СКЪП. Още в началото на септември коментирахме с клубовете увеличението на картите, но те заявиха, че не ги устройва. Да уточня, че клубовете не плащат такси, плащат децата. Ние от декември м. г. не сме променяли цените. Няма как, за да може този басейн да функционира, трябва да го направим. За трите години той нито веднъж не е затварян от РЗИ заради мръсна вода – това, което непрекъснато се случваше на другите обекти. Но въпреки това тя трябва да се смени“, коментира за в. „Борба“ собственичката на басейн „Радио“ Валерия Димитрова.

Общината също е уведомена, още повече че клауза от договора предвижда да има текущи ремонти през определени периоди. Нейни служители са правили оглед и са видели плачевното състоянието на обекта. „Това е и заради безотговорното отношение на децата и учителите, включително по времето, когато се ползва. Имам и снимков материал, а в социалните мрежи се появиха клипове как децата буквално рушат обекта“, допълни Валерия Димитрова.

През 2015 г. Община Велико Търново сключи 10-годишен договор с фирма „Валерия“ ЕООД за отдаване под наем на басейна до бившия Радиотехникум. Наемната цена е 640 лв., която се плаща редовно. Собствениците на фирмата се задължават за своя сметка да инвестират в реконструкцията и модернизацията на обекта, като през първите 5 години ще плащат 25% от стойността на наема. Инвестиционният проект беше в два етапа, като през 2016 г. заработи външният, а две години по-късно и закритият плувен басейн.

Ана РАЙКОВСКА

4 thoughts on “Басейнът при Радиотехникума затвори за неотложен ремонт, ще има увеличение на месечните такси

 • 26.09.2022 в 13:24
  Permalink

  Поредната платена статия.Като родител на дете, което плува мога да заявя че това решение от клубовете и родителите е взето ЗАЕДНО.Собственикът на басейна в края на юли заяви, че от август няма да издава карти защото не му е рентабилно и трябваше да плащаме на посещение.Цената на посещение е 6 лв, при 4 посещения седмично месечната сметка 98 лв.Когато в края на август го попитахме за карти, заяви че затваря басейна, защото летния сезон в който печели от външния басейн е приключил, и не може да си покрива разходите.След това обяви карта от 70 лв.На следващия ден поиска от всеки клуб по 1400 лв. на месец за това че ползват по 2 коридора.След още ден отказа и това.Цялата тази несигурност и промените в мненията му доведоха до решението на клубовете.За съжаление при 3 басейна в града алтернатива на Радио няма и собственика може да спекулира с децата както реши.

  Отговор
 • 26.09.2022 в 13:57
  Permalink

  Аз като родител също на дете, което плува подкрепям всичко казано в предходия коментар – в началото на месец август ни беше отказано преиздаване на карта, тъй като басейна преустановява работа, поради големи разходи за отопление и всяко едно дете, което посещаваше басейна си плащеше такса на всяко посещение!През февруари месец – 2022, когато пак бяхме изпаднали в подобна ситуация поради големи такси за газ ни уведомиха, че затварят, после че ще продължи да работи басейна но до началото на месец септември!Тази несигурност във всяка една такава ситуация и постоянното увеличение на таксата, не отговаря на басейна – условията и съответно цената!Децата ни не са БИЗНЕС!

  Отговор
 • 26.09.2022 в 16:18
  Permalink

  Силно се надявам статията и коментарите да стигнат до Кмета,Общински съветници, а защо не Министъра на младежта и спорта.Нека разберат, че в града, които е дал на плуването не едно и две имена няма нормален басейн.Само за сведение в най-добрия басейн в България – „Арена Бургас“ месечната такса е 60 лв.В общински басейн Стара загора -12 лв.И двата басейна са общински с по 10 коридора и несравними като условия с този във Велико Търново.В град като Павликени имат несравнимо по-дорбри условия като басейн и прилежаща база.Също общински, цена на месец 30 лв.
  Толкова ли е бедна община В.Търново?Толкова ли са малки приходите в сравнение с община Павликени?

  Отговор
  • 26.09.2022 в 16:43
   Permalink

   Не е бедна, но голямо перо са заплатите в общинската администрация, бол кадри са там….а резултата от работата им се вижда навсякъде в града.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *