Горещи новиниОбщество

Уволнен два пъти поред земеделски шеф сезира прокуратурата за измамни схеми на братя фермери

Тодор Тодоров: „Опитах да разоблича злоупотребите и затова ме махнаха“

 

ЗА 40-ТЕ МИНУТИ, В КОИТО ТОДОР ТОДОРОВ БЕ ВЪЗСТАНОВЕН ЗА ДИРЕКТОР НА ОБЛАСТНАТА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ – В. Търново, успява да подаде докладна до централното ръководство на разплащателната агенция за измамни схеми. Веднага след това получава заповед за поредно уволнение. Това съобщи самият той по време на пресконференция, в която оповести за незаконни деяния на организирана престъпна група. Уточни, че в дъното й стоят двама братя фермери, които са се облагодетелствали от големи суми за подпомагане от ЕС чрез фалшифициране на подписи, покровителство на служители на агроведомството и договорки с кметове. Тодоров е сезирал и прокуратурата за казусите и очаква да започне щателно разследване. Според него второто му отстраняване от работа е именно заради опита да разобличи злоупотребите. Бившият директор на земеделската структура ще обжалва в административния съд уволнението си и е убеден, че отново ще спечели делото.

„Върховният административен съд потвърди, че първото ми уволнение е незаконно. Имах пълното право да се върна на работа като директор на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – В. Търново. На 8 ноември отидох при изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов, за да подам заявление за възстановяването ми на длъжността. Обясних, че желая да започна на 9 ноември, но не ми издадоха веднага заповедта. Обадиха ми се да бъда на 16 ноември в София. Подписах документите и малко след това ми връчиха нова заповед за уволнение заради невъзможност да изпълнявам служебните си задължения. А това беше и предишният повод за отстраняването ми, за който съдът се изказа в моя полза“, заяви Тодоров.

Посочи, че в административния акт било уточнено, че не е връчил писмени доказателства за дигитална компетентност. Твърди обаче, че такива е бил предоставил на работодателя си преди години и в дипломите му за образование също присъстват сведения за компютърни умения.

„Това е гавра и пълен абсурд. Явно пипалата на организираната престъпна група, която опитвам да осветля, са стигали много далеч и затова ме уволниха пак“, убеден е той.

Казва, че в схемите са замесени и служители на Областната дирекция, които са приемали документи за подпомагане на земеделски производители в нарушение с разпоредбите. Други работещи в структурата пък са си затваряли очите при проверки, смята той.

„Единият брат отглежда едри преживни животни и дребен добитък. Стопанството има капацитет, който не бива да се надвишава, защото иначе се нарушават критериите за хуманно отглеждане на животни. Доказано е обаче, че има превишение, но инспектиращите не са открили несъответствие. Всъщност този фермер не спазва правилата и не му се полага полученото финансово подпомагане“, обясни Тодоров.

Третата измама касае придобиване на пасища от държавния поземлен фонд и следователно евросубсидия чрез договорки с кметове и трансфер на животни.

„Фермерът работи в една от държавните контролни агенции. Възползвал се е от положението, ходил е при управници да налага санкции и да договоря регистриране на животновъден обект в някое от селата в конкретните общини. После прекарва животни от друго стопанство в новото и след два дни ги изтегля обратно. През това време си вади удостоверение от ветеринар, че в този район отглежда добитък, и го представя пред администрацията с искане за пасище“, уточни ексдиректорът.

По думите му от тези действия страдат малките животновъди, които реално ползват терените за паша на добитъка.

„Ще се боря в съда за справедливост и възмездие. Искам да покажа как трябва да отстояваме правата си. Аз служа на българската държава и като държавен служител, законът ме защитава“, допълва той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

 

 

2 thoughts on “Уволнен два пъти поред земеделски шеф сезира прокуратурата за измамни схеми на братя фермери

  • Тодоров, говори с имена а не един човек оттам, един оттук. Така на едро като говориш излиза, че всички са замесени, все едно да кажеш от вестник Борба журналист разпространява фалшиви новини, хората си мислят за всички журналисти вътре.

    Отговор
  • Имената ги знаят в Прокуратурата и Следствието и никой няма право да издава следствена тайна. Когато всички си свършат работата, ще ги видите хубавците! Важното е, че има поне един смел и “луд” да заостри вниманието на заспалото племе!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *