Водещи новиниОбщество

Търсят 330 000 лв. за топлоизолация и ремонт на покрива на библиотеката

Общината дава повече от половината средства

 

330 000 лв. са необходими за топлоизолация и ремонт на покрива на централната сграда на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. За строително-монтажните работи е изготвен проект в местната администрация, с който ще се търси финансиране от „Красива България“.

Мярката, по която Община Велико Търново може да кандидатства, е „Подобряване на обществената среда в населените места“. Изискванията обаче са самоучастието да бъде най-малко 50% от посочената сума в проекта. И тъй като максималната подкрепа от „Красива България“ не може да бъде повече от 120 000 лв., местната хазна ще трябва да даде 210 000 лв. от бюджета, което на практика е над 60% от общата сума.

Зелена светлина за кандидатстването може да даде единствено Общинският съвет във Велико Търново. При евентуално одобрение на проекта ще започне и същинският ремонт, като средствата могат да бъдат използвани единствено за строително-монтажни дейности. Очаква се да бъде поставена топлоизолация на таванската плоча, ще бъде извършен и частичен ремонт на покривната конструкция, а изцяло сменени ще бъдат керемидите на сградата.

Библиотеката във Велико Търново е една от най-красивите в цялата страна. Тя е разположена непосредствено до Учредителното събрание и представлява неделима част от културния живот на великотърновци. На място всяка година се провеждат десетки мероприятия, сред които изложби, представяния на книги и конкурси.

Безспорен е приносът на библиотеката за културния живот на старата столица, а наскоро институцията навърши 100 години.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *