Съдебният процес срещу турски шофьор на автобус ковчег с румънски туристи няма да е по съкратената процедура

Предявените рекордни искове от над 10 милиона евро от роднините на загиналите граждани ще се гледат в отделно дело

Окръжният съд във Велико Търново не уважи искането на турския шофьор на автобуса с румънски туристи, който катастрофира на 6 август миналата година край горнооряховското село Крушето делото да бъде върнато на прокуратурата и мярката му за неотклонение „задържане под стража“ да бъде променена в по-лека. Претенцията на Дженгиз Джан бе заради лошите условия и недобрата храна в ареста. Обвиняемият обаче ще чака правосъдие в килията.
Освен това магистратите отсъдиха рекордните искове от над 10 милиона евро, които предявиха роднините на четиримата загинали румънски и турски граждани към шофьора да се гледат в отделно дело. Така присъждането на обезщетенията няма да са част от наказателния процес срещу турския водач.
В последното заседание по разпоредителното дело за тежката катастрофа с четирима загинали и осем тежко ранени румънски и турски граждани състав на Великотърновския окръжен съд излезе с определение, че наказателното дело ще се гледа по общия ред, а не по съкратената процедура. Според магистратите петмесечното задържане на обвиняемия не нарушава Европейската конвенция за защита правата на човека.
Определението подлежи на обжалване пред Великотърновския апелативен съд.
Процесът ще стартира по същество на 7 и 8 март, когато да разпит ще бъдат призовани 40 свидетели и започва разпита на вещите лица.
Разследването на кървавото произшествие бе под наблюдението на Окръжната прокуратура в старата столица. Разпоредените експертизи са доказали, че автобусът се движил със скорост от 130 км/ч. при разрешени 80 км/ч.
Междувременно искове за над 10 милиона евро предявиха близките на загиналите румънски граждани при зверската катастрофа. Очаква се сумата за присъждане на морални и имуществени щети срещу турския шофьор на автобуса Дженгиз Джан и застрахователната компания, която предстои да бъде привлечена като граждански ответник, тепърва ще се увеличават.
Рекордна сума за причинени морални и имуществени вреди в размер на над 8 милиона евро, са поискали близките на загиналата румънка Елена Чапота. Само за детето ѝ, останало без майка, румънските адвокати настояват съдът да отреди 5 милиона евро обезщетение и по 1000 евро на месец пенсия за издръжка. По 1 милион евро са исковете за майката на жертвата и двамата ѝ братя.
Наследниците на стюардесата в катастрофиралия автобус Николета Матара са оценили загубата си на 2 милиона евро, а материалните вреди са посочени в леи. За 50 000 евро морални вреди претендира и един от тежко ранените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *