Горещи новиниОбразование

Дариха ценни книги за каменоделство и зидарство на строителния техникум „Ангел Попов“

ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ „АНГЕЛ ПОПОВ“ ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ 10 БРОЯ КНИГИ „НАРЪЧНИК ПО КАМЕНОДЕЛСТВО И ОПЕРАТИВНО ЗИДАРСТВО“. Ценните издания бяха предоставени на учебното заведение в рамките на съвместна инициатива на търновските сдружения „Градско развитие и културно наследство“ и „За старите зидари“. В четвъртък следобяд арх. Драгомир Йосифов и инж. Николай Колев, като представители на двете организации, лично връчиха изданията.

„Това е книга, насочена освен за широк кръг от потребление, така и за ученици, студенти и всички, които се интересуват от тези занаяти. Най-подходящото място, където да дарим този труд, е строителния техникум. Идеята ни е младите хора, обучаващи се в това учебно заведение, да получат уникално значим труд“, заяви арх. Йосифов.

Инж. Николов пък обясни, че наръчникът е разработен преди 100 години и е изключително интересен, образователен и поучителен.

Книгите ще бъдат предоставени в библиотеката на учебното заведение и сред паралелките, посочи зам.-директорът на школото инж. Катерина Гечева. Допълни, че в момента в гимназията се обучава 510 деца в специалностите: строителство и архитектура, архитектурна реставрация, интериорен дизайн и парково строителство, водно строителство, транспортно строителство и геодезия.

„Една от новите ни инициативи е преброяване на дървесната растителност във Велико Търново. Това ще бъде тема на последващи разработки с възпитаниците на строителния техникум. Имаме програма и план. Ако някой в момента може да ни каже каква зелена система има градът ни, аз бих го поздравил лично. Трябва да бъде изследвано, да се работи по тази тема. Видимо към този момент общинска администрация няма възможност да го направи. Това е идеята на сдружение „Градско развитие и културно наследство“ – да спомагаме за благородни инициативи и облагородяването на старата столица“, сподели арх. Йосифов.

Последната реализирана до момента инициатива на двете сдружения бе   направата на монумента на Колю Фичето в парк „Дружба“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *