Апартамент рекордьор за половин млн. лв. продават във В. Търново

Над 500 жилища на пазара за имоти, тези под 50 000 лв. са пригодени за живеене офиси и килери

 

Над 500 са апартаментите, които са обявени за продан във Велико Търново, показва проверка на „Борба“. Цените варират в зависимост от местонахождението и квадратурата. Като цяло обаче цените продължават да вървят нагоре. Причина за това е инфлацията в страната, което провокира хората с влогове в банките да инвестират спестяванията си и по този начин да ги предпазят от обезценяване.

В същото време банките продължават да отпускат кредити, а през последната година и все по-високи заради поскъпването на имотите.

В момента абсолютен рекордьор е шестстаен апартамент в центъра на Велико Търново, който е обявен за половин милион лв. Имотът разполага със 160 кв. метра площ и е луксозно обзаведен. Друг апартамент в широкия център се продава също за близо 500 000 лв. Жилището е тристайно и също с доста скъпи мебели.

Изненадващо се продава апартамент за 240 000 евро и в квартал „Бузлуджа“. Имотът е с внушителна площ от 250 кв. метра, също е обзаведен и разполага с пет просторни помещения. За 400 000 лв. се продава и апартамент, който е обзаведен във винтидж стил. Имотът е близо до центъра и е малко над 100 кв. метра.

Десетки други апартаменти се продават за около 300 000 лв. Много от тях са старо строителство и съвсем не изпъкват с нещо по-различно като обзавеждане освен огромната си квадратура, което пък съвсем не е без значение.

Най-евтиният апартамент, който в момента се предлага, е таванско помещение за малко над 40 000 лв. Подобни са и останалите евтини жилища, които по-скоро са офиси със сменено предназначение или стаи без светлина, приличащи на килери. Едностайни апартаменти, в повечето случаи и без тераси, вървят за около 60 000 лв. Някои от собствениците са ги обзавели с евтини мебели, за да създадат впечатление, че имотът е добър за инвестиция и готов за отдаване под наем.

Преди 10 години за същите пари спокойно можеше да бъде закупен двустаен апартамент с площ от около 60 кв. метра. Днес 60 000 лв. стигат само за една стая, а понякога и с неясен статут.

Сериозно са поскъпнали и имотите в населените места около Велико Търново, където порутени къщи се продават за солидни суми. В обявите обикновено е записано, че подобни имоти са „идеални за реновиране“ или „чудесни за инвестиция“. Действителността обаче е друга. Нормално жилище във Велико Търново към момента струва не по-малко от 130 – 140 хиляди лв. При обзавеждане, лепене на плочки и поставяне на настилки сумата набъбва сериозно.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Апартамент рекордьор за половин млн. лв. продават във В. Търново

 • 15.03.2023 в 8:52
  Permalink

  На Рашката и Кмета апартаменчетата

  Отговор
 • 15.03.2023 в 12:11
  Permalink

  Хубаво ги продават, но дали има кой да ги купи? Иначе всеки може да фантазира.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *