Приложение Полски Тръмбеш

Близо 4000 тона битови отпадъци извози общинското предприятие „Чистота”

В създадената преди 9 г. структура работят 21 души, които се грижат и за паркове и градинки в Полски Тръмбеш

 

3943,99 ТОНА СМЕСЕН БИТОВ ОТПАДЪК ОТ ЦЯЛАТА ОБЩИНА СА ИЗВОЗЕНИ през м.г. от общинско предприятие „Чистота” в Полски Тръмбеш. Общият брой на контейнерите за смет в града и селата е 1090.

От 2019 год. предприятие „ Чистота“ прилага и разделно събиране на хартия и пластмаса от бита. Графикът е два пъти месечно за цялата община. За изминалата, 2022 г. са събрани и извозени до регионалното сметище в град Бяла 95 тона разделно събран битов отпадък. Всички тези дейности се осъществяват и развиват след създаването на предприятието през 2014 г. Преди това общината е ползвала външна частна фирма, а в селата тази услуга дори не е съществувала, като, естествено, не е имало и контейнери. Предприятието се управлява от неговото създаване до момента от Спартак Симеонов, който преди това е бил представител на частното дружество, което е било ползвано.

ПРЕДПРИЯТИЕТО, КОЕТО СПЕСТЯВА СЕРИОЗНИ ПАРИ НА ОБЩИНСКАТА ХАЗНА, разполага и със съответната техника. Чистотата се поддържа с два сметосъбиращи камиона – вариопреса с капацитет от 8 тона, които обслужват цялата община по утвърден график, включително и през празниците. Всеки камион се обслужва от екип с водач и двама работници.

Един снегорин песъкар поддържа уличната мрежа и общинските пътища през есенно-зимния сезон, осигурявайки безопасно шофиране по общинските пътища и улици. Един трактор – булдозер, се използва за почистване и култивиране на нерегламентирани сметища по населените места.

Екипът заедно с шефа Спартак Симеонов (вторият от ляво надясно на горния ред).

Два бордови камиона с полезен товар до 5 тона, снабдени с краново устройство (грайфер), са предназначени да събират нерегламентирани отпадъци от обществени места, улици и паркове. Един камион обслужва селата от общината по предварителен график, а другият е за град П.Тръмбеш. Камионите изпълняват и платена услуга – извозване на строителни отпадъци от граждани с предварителна заявка в общината, като цената е за един кубик плюс съответното разстояние в километри от адрес до временна строителна площадка, собственост на Общината.

ПРЕДПРИЯТИЕТО ИМА И ЕДНА мобилна дробилка за клони и листна маса, която е най-новата придобивка. Машината смила ненужните клони и растителност от улиците и парковите.

Всичко това се работи от 21 души – шофьори, общи работници, двама инспектори по чистотата, които следят и глобяват недобросъвестните граждани, замърсяващи общинските територии, допълва още Спартак Симеонов.

Всяка пролет служителите по чистотата разкрасяват и градинките в Полски Тръмбеш с около 3000 цветя, които радват очите на малки и големи в централния градски парк и в още няколко в града. Общинското предприятие извършва и механизирано почистване и мониторинг на нерегламентирани отпадъци от обществени места, косене на тревни площи, ръчно измитане на улични платна и тротоари, третиране с луга и пясък на уличните платна през зимния период, ръчно почистване на сняг, третиране на тревните площи с хербициди, поддръжка на ландшафта в централната част на П. Тръмбеш, кастрене на дървета, почистване на дъждоприемни шахти, поддръжка на гробищния парк и др. Така общинското предприятие поддържа добрата визия на новосъздадените паркове за гражданите и гостите на общината, създавайки им спокойствие и добро настроение с традиционните цветни решения и декоративна тревна площ, снабдени с автоматични поливни системи.

Сн. Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *