Водещи новиниЗдраве

Наградиха здравни работници по повод Международния ден на сестринството

Медсестрите призоваха държавата най-сетне да инвестира в светлото бъдеще на сектора

 

НА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕ ОТБЕЛЯЗАН МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО – 12 май. Събитието бе организирано от Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която в същия ден чества 20 години от създаването си. По традиция на празника бяха раздадени награди за най-отличилите се здравни работници в областта.

Призове получиха медицинските сестри Галина Бъчварова и Стилиана Иванова от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, Красимира Караджова от МБАЛ Свищов, Нели Грънчарова и Маргарита Колева от детски ясли във Велико Търново. С награди си тръгнаха също фелдшерите Емилия Караиванова, Ангел Ангелов и Мариян Марков от Центъра за спешна медицинска помощ.

За оказваната подкрепа към дейността на Регионалната колегия с плакети бяха отличени д-р Евгения Недева – директор на РЗИ Велико Търново, и д-р Христо Димитров – председател на Районната лекарска колегия във Велико Търново.

Гост на тържеството бе началникът на общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“ в старата столица Росица Димитрова,

която подари на съсловната организация пано, изработено от сръчните ръце на живущите в Дома за стари хора „Венета Ботева”.

Освен поздрави и добро настроение на събитието бяха споделени и тревогите на работещите в сектора. Избралите хуманната професия изразиха надежда държавата да се погрижи за светлото бъдеще на бранша, тъй като за последните 30 години медицинските сестри у нас са намалели двойно. Главна причина за това е непривлекателното заплащане, което принуждава здравните работници да си потърсят друго препитание или да емигрират в чужбина.

По случай празника в същия ден в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ бяха засадени три дръвчета червен явор. В акцията се включиха 11 здравни работници, предвождани от главната медицинска сестра на клиниката Йорданка Минекова и ст. рентгенов лаборант Мима Митева.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Наградиха здравни работници по повод Международния ден на сестринството

  • Не са работници, а медицински специалисти.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *