Горна ОряховицаОбщество

Инж. Добромир Добрев: Горна Оряховица оставя своя отпечатък във великия акт на Съединението

Уважаеми горнооряховчани,

 

Днес отбелязваме 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Много рядко картата на Европа е променяна без солидна международно-политическа подготовка. Но това, което се случва на 6 септември 1885 година, е едно изцяло българско дело. Дело, което възстановява справедливостта спрямо държавата и народа ни – въпреки волята на Великите сили и въпреки Берлинския договор.

Обединението на тези две части от нашето Отечество е изключителен успех и пример за политическа дързост и себеотрицание. Без вътрешни борби, без егоизъм, правителството, князът и целият народ се сплотяват в името на една кауза – България! С риск да се изправят срещу своите съседи, срещу цялата европейска дипломация, българите обединяват сили, за да съберат отново разпокъсаната си родина.

Съединението показва способността на България като държава да намери най-точния момент, в който да извърши една огромна крачка към националната си мечта – да събере в своите предели всичките си чеда.

Не бива да забравяме, че Горна Оряховица също оставя своя отпечатък в това велико дело. Непосредствено преди Съединението войниците, водени от майор Данаил Николаев, се заклеват под Горнооряховското бойно знаме – развято за пръв път от нашите въстаници през Априлската епопея.

В нашето общество винаги е имало и ще има спорове, конфликти и съперничество – но българският патриотизъм е сред нещата, които стоят над този възел от интереси. За мен поуката от българското Съединение е, че всеки проблем, малък или по-сериозен, се преодолява с общи усилия. И затова, когато искаме сигурност и по-добър стандарт на живот – перспективите за нас, за децата ни, за нашия град и нашата държава ще се отворят много по-бързо, ако сме единни в постигане на желаното.

Честито Съединение, българи!

Инж. Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица

One thought on “Инж. Добромир Добрев: Горна Оряховица оставя своя отпечатък във великия акт на Съединението

  • Съединението на първо място трябва да е между управниците и народа. А сега ев момента е една пропаст. Източната го като туба с паста за зъби. Те си пълнят гушите, а народа чака сто години за магистрала, 30 години за летище, за свястна и модерна гара. Хубави пътища.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *