Местни избори 2023

Обекти от В. Търново да бъдат под егидата на ЮНЕСКО, предложиха на дискусия, организирана от БСП и Цветелина Пенкова

Обекти от Велико Търново да бъдат включени под егидата на ЮНЕСКО, предложиха историци и културни деятели по време на дискусия, организирана от БСП и евродепутата Цветелина Пенкова

Във форума, който се проведе под мотото „Културата като емблема на Велико Търново“, се включиха историци, дългогодишни музейни работници, поети, писатели, университетски преподаватели, журналисти, учители и общественици.

На срещата присъстваха кандидатът за кмет на община Велико Търново Ирена Стасинопулу, водачът на листата на „БСП за България“ Михаил Михалев, както и кандидатите за общински съветници Михаил Стойчев, Жулиета Войновa, Желка Денева, Валерия-Тереза Дончева, Марио Иванов, Красин Каракоцев, Никол Григорова, Светослав Витанов и Стефан Стоянов.

Цветелина Пенкова, която от една година има информационен център във Велико Търново, одобри идеята исторически обекти от старата столица да бъдат предложени за включване под егидата на ЮНЕСКО.

„Лично се ангажирам да помагам на колегите в битката да включим част от историческото и културно наследство на Велико Търново в списъка със защитени обекти от ЮНЕСКО, да помагам чрез европейски решения и политики. На добър час на Ирена Стасинопулу и всички наши кандидати!“

Ирена Стасинопулу от своя страна посочи редица проблеми, свързани със съхранението на културното и историческото наследство във Велико Търново. Рушащите се сгради в старата част, както и липсата на довеждаща инфраструктура до част от обектите.

Активно в дискусията се включиха историците Елена Мачковска, Тодорка Недева и Михаил Стойчев, който и в момента е уредник в Регионалния исторически музей и кандидат за общински съветник.

Отбелязани бяха основни проблеми. Сред тях са липсата на обновяване на музейни експозиции, неподдържана материална база на историческите обекти, както и ниското заплащане на заетите в сферата на културата и музейното дело.

Всички обаче бяха категорични, че във Велико Търново все още има експерти и специалисти от сферата на културата и такива продължават да се обучават във великотърновските университети. Широко дискутирана беше и дейността на някогашния Общонароден комитет за развитие на Велико Търново, който за две десетилетия създава съвременния облик на старата столица с държавно финансиране.

Предложено беше да бъде създадена подобна структура и към днешна дата, както и клон на Националния институт за недвижимо културно наследство, чрез който да се ускорят процедурите по издаване на разрешителни за ремонт на къщи, които са паметници на културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *