Местни избори 2023

Два варианта на довеждащ транспорт до „Варуша“

Ремонтите на улиците „Бузлуджа“ и „Колю Гайтанджията“ са с предимство

 

Два варианта на довеждащ градски транспорт до кв. „Варуша“ представи Даниел Панов по време на среща с жители на старинния квартал.

След сформирането на новия състав на Общинския съвет маршрутите ще бъдат внесени за гласуване, а дотогава хората от живописната градска част могат да разгледат алтернативните трасета в читалището.

И двата маршрута ще свържат квартала с централната градска част, за да отговорят на основните потребности на жителите – да достигнат до пазара, бившата градска поликлиника и институциите. Общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“ вече има лиценз за превозвач, а в инвестиционната му програма ще бъде заложено закупуване или наемане на малогабаритен електрически автобус, който да стига до Сухата чешма.

„Колкото по-скоро Общинският съвет гласува маршрута и инвестиционната програма на дружеството, толкова по-скоро до кв. „Варуша“ ще има транспорт“, поясни Панов.

Маршрутът е бил предлаган и на частните превозвачи, но никой не е проявил интерес през последните години към него, каза още настоящият кмет. С лиценза на „Паркинги и гаражи“ осигуряването на транспорт вече е възможно.

Ремонт на улиците „Бузлуджа“ и „Колю Гайтанджията“ е приоритетен за квартала, тъй като по тях ще минава и градската линия. Проектирането за ул. „Бузлуджа“ е готово, а за ул. „Колю Гайтанджията“ е в напреднал етап. Предвижда се тя да продължава към кв. „Картала“ и да свързва двата района. Това ще даде възможност и за нови транспортни решения, коментира Панов.

Три години държавата бездейства по искането на общината за рехабилитация на останалите 13 улички и улични участъци в квартала.

През 2021 година МРРБ бе заложило средства, но следващите управляващи през Министерството на финансите отрязаха парите – и за кв. „Варуша“, и за 24 км пътища между населените места в общината. Вчера същото това министерство отряза и парите на пенсионерите за Коледа, каза Панов и припомни, че след 2021 година единствено кабинетът на Гълъб Донев е отпуснал средства за инфраструктура във Велико Търново.

38 са обновените улици в кв. „Варуша“ по големия европейски проект, реализиран от общината. Под всяка от тях е положена и нова ВиК мрежа. Гордост на квартала е и обновеното читалище „Петко Р. Славейков“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *