Горещи новиниКултура

Напусна ни знаков композитор за България и областта

Напусна ни знаковият за цяла България композитор и почетен гражданин на Сухиндол Андрей Дреников

Майсторът на естрадната песен ще остане завинаги в историята на страната ни и Града на виното.

Преди няколко години той написа и изпълни химна на Сухиндол по текст на поета Матей Шопкин и дойде лично на площада пред читалище „Трезвеност“, за да го изпее за пръв път.

Прочутият композитор получи поздравленията на всички сухиндолци, а заради любовта му към града беше избран и за почетен гражданин. Написаният от него химн вече се пее дори в детските заведения в общината.

„С много любов и от все сърце написах за вас тази песен-химн. Дано вечно да се пее от мало и голямо. Дай Боже, амин! Бъдете живи и здрави и много щастливи. Нека Бог ви пази и закриля! И след всичко казано дотук, мисля, че няма повече думи“, каза преди няколко години Дреников.

Андрей Дреников е роден в София в семейство на професионални музиканти.

Започва да учи цигулка при Христо Петков, когато е на 5 години. Завършва Българската държавна консерватория с цигулка при проф. Боян Лечев.

Още като ученик свири като концертмайстор и солист на камерни оркестри. През студентските си години основава квартет „Дреников“. Формацията съществува до завършване на следването му. В същото време е концертмайстор в Студентския академичен симфоничен оркестър.

Композирайки още от ранна възраст в различни жанрове, творчеството му обхваща стотици детски, театрални и поп песни, музика за над 110 постановки за драматичен и куклен театър в София и страната. Написал е музика за много радио- и телевизионни новели, филми, пиеси и други предавания. Като композитор и изпълнител изнася стотици концерти за деца и възрастни със своя музика.

До 1981 г. свири в Симфоничния оркестър на БНР.

Три години е водещ на предаването „Музикален магазин“ на БНТ. В БНР води предаването „В музикалното студио“. От 1994 до 2000 г. работи в Центъра за работа с деца в община „Люлин“ в София.

Екипът на „Борба“ изказва съболезнования на близките на починалия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *