Водещи новиниОбщество

Уши на скара, кървавица, печени кестени, греяно вино и ароматни пръчици са хит на коледния базар

Коледният базар в парка „Марно поле“ вече набира скорост

Засега най-привлекателни са кулинарните изкушения, които вечер събират любителите на вкусните мезета и добрата скара.

Хит тази година са свинските уши, които се приготвят по специална рецепта на майстор-кулинаря Вилислава.

Тя предпочита да не я снимаме, но с радост предоставя възможност да фотографираме изкушенията на скарата. Твърди, че най-предпочитаното месо е свинското, затова наблягат на него в асортимента, който предлагат.

„Ушичките са сварени, мариновани, а след това ги запичаме на скара. Маринатата ни е тайна, не я казвам, затова са толкова вкусни“, разказва Вилислава.

Особено предпочитани са също кървавицата, приготвена по домашна рецепта, традиционните шишчета, гарнирани със зеленчуци, суджуци и луканки. В специални тенджери всяка вечер врят шкембе чорба и касапска супа. От тях клиентите са особено доволни, защото действат загряващо в студените зимни дни.

В общи линии на базара има всичко.

Традиционните шалове, ръкавици, шапки и чорапи с елени не изненадват вече никого. Намират се всякакви сувенири, коледни късмети, ръкоделия и оригинални бижута. Ръчно изработени дърводелски изделия, дъски за мезета, чукове за пържоли, лъжици, джуджета и всевъзможни играчки за елхи също могат да бъдат открити без проблем.

Коледният базар в парка „Марно поле“ вече набира скорост. Засега най-привлекателни са кулинарните изкушения, които вечер събират любителите..
Майстор Спиро прави ножове с повече от любов.

Своята стока на базара е показал и габровският майстор ножар Спиро. Той твърди, че добрите ножове трябва да се правят от качествени материали. Но най-важното според него е друго. „За един нож най-важно е да има какво да се реже с него. Ножът трябва да е закален. Аз не ги правя с любов, правя ги с повече от любов, няма такава силна дума“, обясни за „Борба“ майстор Спиро.

И все пак на базара най-много вървят храната и напитките.

Димитър Спасов предлага горещ шоколад, греяно вино и печени кестени.

За подобни случаи са най-подходящи поничките и палачинките, но Димитър Спасов възражда старата българска традиция и предлага печени кестени. Те са доста популярни в Южна България, но добре се услаждат и на великотърновци. На неговата къщичка се предлагат също изкусителни горещи шоколади, греяно винце и чай.

„Класически коледен базар, бих казал, това са неща, които вървят навсякъде, особено по Средиземноморието, на север кестените може би са малко екзотични, но тук около нас е стандарт“, разказа Димитър Спасов.

Този път на базара хит са ароматните пръчици, които са в различни разновидности.

Ароматните пръчици са хит тази зима.

Продава ги младо семейство, което търпеливо обяснява на клиентите какви са възможностите. В съседство се продават и билкови илачи, а за радост на най-малките отново има виенско колело, стрелбище с играчки и още няколко атракциона. А коледната къщичка с помощниците на Дядо Коледа ще бъде отворена на 21 декември, когато децата ще имат възможност да напишат своите писма до добрия старец.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Уши на скара, кървавица, печени кестени, греяно вино и ароматни пръчици са хит на коледния базар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *