Горещи новиниЗдраве

Със 120 хил. лв. до края на февруари 2024 г. възстановяват хеликоптерната площадка на търновската болница

Новото Спешно отделение ще бъде открито преди Коледа

120 ХИЛ. ЛВ. ОТПУСКА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХЕЛИКОПТЕРНАТА ПЛОЩАДКА В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“.

Чрез инициативата областната лечебница вече ще разполага с възможността за спешна медицинска помощ по въздуха и в пъти ще се скъси скоростта за реагиране при животозастрашаващи състояния на пациентите. Това информира изпълнителният директор на клиниката д-р Даниел Илиев по време на отчет за свършеното от него и екипа му за изминалите 6 месеца, през които ръководи здравното заведение.

„Вече се работи документално по възстановяването на хеликоптерната площадка. Тя ще се намира в района на административния вход на болницата. Ще бъде направена сеч на дървета за осигуряване на два подхода. Ще се положи маркировка, а настилката ще е асфалтово-бетонова. Площадката ще бъде приведена спрямо европейските изисквания и ще бъде сертифицирана като вертолетно летище за спешна помощ по въздуха“, обясни д-р Илиев.

По думите му на нея ще кацат хеликоптери до 3,5 т, като първоначално полетите ще се извършват само през деня. Няма да се строи хангар за летящи линейки. Дълго чаканата придобивка ще скъси многократно времето за оказване на медицинска помощ, тъй като ще предотврати забавяне заради натоварения градски автомобилен трафик.

Очаква се строителството да започне в средата на февруари 2024 г. и до края на същия месец вече официално да е приключило. Дейностите ще бъдат поверени на фирма, които ще бъде избрана с обществена поръчка.

Медикът уточни, че някогашната хеликоптерна площадка е била създадена през 70-те години и е функционирала до 1991 г.

Другият значим проект за развитието на клиниката – отварянето на новото Спешно отделение, се очаква да бъде финализиран до дни. Лентата ще бъде прерязана преди Коледа. Д-р Илиев напомни, че необходимостта от по-модерна и обширна база за това звено е огромна, и посочи, че за изминалите 11 месеца 25 500 пациенти са потърсили помощ в Спешно отделение. Новата структура ще разполага с множество помещения за прегледи, манипулации и консултации. В нея ще функционира център за рани от съдов произход и дори собствена реанимация. То ще разполага и с генератор за ток, чрез който звеното да продължи да работи при извънредни и бедствени ситуации.

„За момента най-голяма липса на специалисти имаме за отделенията по хирургия, неонатология и нефрология. Успяхме да привлечем 22-ма специализанти, които дават и дежурства в Спешно отделение. Тяхното присъствие за нас е глътка свеж въздух. Имаме нужда от медицински сестри“, сподели д-р Илиев.

Изпълнителният директор подчерта, че лечебницата е в стабилно финансово състояние и ще завърши годината на печалба. Направено е 20-процентово увеличение на основните лекарски заплати, има и ръст в заплащането на извънреден труд и други дейности.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

4 thoughts on “Със 120 хил. лв. до края на февруари 2024 г. възстановяват хеликоптерната площадка на търновската болница

 • Навремето през далечната 1989 г.като млад лекар съм транспортирал болни до Плевен и София. Мога да разкажа на младите колеги интересни подробности. Там, където те отиват, аз оттам се връщам.

  Отговор
 • А за детското отделение – просим за дарения! Колко и дали ще се ползва тази площадка, след като се разбра, че Русе ще е един от центровете за кацане на медицинските хеликоптери.
  Приоритети…..

  Отговор
  • Както Велико Търново, така и Русе ще имат хеликоптерни площадки.Разликата е, че ние вече имахме такава, а при тях тепърва ще се изгражда.

   Отговор
 • Нали беше 30 000 лева ??? Каква е тази инфлация ?
  Не се налапахте, мам*цата ви.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *