Водещи новиниОбщество

Адрес: на село! Плаково – кътче от рая за десетки млади семейства, открили селската идилия

Селото държи едни от най-високите цени на имоти

 

ПЛАКОВО Е СРЕД СЕЛАТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, В КОИТО СЕ НАБЛЮДАВА НАЙ-УСТОЙЧИВА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА БЛАГОУСТРОЯВАНЕ И УВЕЛИЧАВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО.

ПЛАКОВО Е СРЕД СЕЛАТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, В КОИТО СЕ НАБЛЮДАВА НАЙ-УСТОЙЧИВА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА БЛАГОУСТРОЯВАНЕ И УВЕЛИЧАВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО.
Петя Тотева, кмет на Плаково

Има значително подмладяване на жителите и интересът от нови заселници не стихва. То се намира само на 16 км от Велико Търново и пътят до него през Килифарево е в добро състояние. В малкото населено място поставят рекорди по цени на имотите, изпреварвайки дори села от първа линия до старата столица като Беляковец и Малки чифлик. Ежедневно в кметството получават запитвания за обявени къщи и парцели за продан, но такива почти няма. Там кипи живот и местните са изключително активни в идеите си за благото на Плаково.

Кокетно, спретнато и чисто, селото посреща с развято българско знаме от портата на всяка къща. Красивата природа и спокойната атмосфера са наслада за сетивата и допълват облика на мястото. Историята на населеното място започва от най-тежките времена за България. Според легендите то е основано в периода на турското робство. В близост съществувало друго място – Киселчево. Тамошните хора ежедневно ставали жертва на набези от кърджалии. Разбойниците непрестанно тормозили населението и един ден опожарили всички къщи. Оцелелите тръгнали пеш, за да потърсят убежище и закрила. Те вървели, плачели и скърбели за загубените близки и домове. Така дошло и наименованието на Плаково. Заселили се в долната част на селото, в близост до реката, където днес се намира църквата.

ДНЕС В ПЛАКОВО ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ 180 ДУШИ, НО РЕАЛНО МЯСТОТО СЕ ОБИТАВА ОТ НАД 350.

ПЛАКОВО Е СРЕД СЕЛАТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, В КОИТО СЕ НАБЛЮДАВА НАЙ-УСТОЙЧИВА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА БЛАГОУСТРОЯВАНЕ И УВЕЛИЧАВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО.
Кметството и читалището делят една сграда.

Населението набъбнало през пандемията от коронавирус, когато много млади семейства избрали да се установят там.

Своя първи мандат като кмет кара младата Петя Тотева. Тя е родом от Килифарево, но дошла като снаха в Плаково преди 8 години. Била уредник в Центъра за работа с деца и младежи, където бързо спечелила любовта и доверието на малчуганите и родителите им. Местните забелязали нейния потенциал и я избрали за кмет с 84.96% вот.

„Моята амбиция е да надграждам постигнатото в селото и да направя мястото още по-добро за живеене. Прекрасно е, че тук има много деца и млади семейства. Те са моята голяма мотивация и срещам тяхната подкрепа. Съвсем наскоро хората се организираха сами, за да направим почистване на селото. Дойдоха деца, млади, възрастни, обединени в каузата за доброто на Плаково“, разказа тя.

Тотева споделя, че в селото живеят хора с разнородни професии-  адвокати, архитекти, лекари, общински съветник и др.

Всички те милеят за Плаково и дават своя дан за облагородяването му.

Работните места в селото се осигуряват от два хранителни магазина, пенсионерския клуб, библиотеката, Центъра за работа с деца и младежи, пощата, кравеферма, земеделската кооперация и четирима арендатори. Земята там е много плодородна и се отглеждат основни култури като пшеница, царевица и др. В селото има нива с холандски лалета, ферма за кокошки и пчелини.

В помощ на възрастните и самотните хора са трудово ангажирани домашни санитари, които ги обгрижват по къщите. Домашният социален патронаж пък всеки ден доставя храна на заявилите нужда от услугата.

В Плаково е добре развит и селският туризъм.

Функционират няколко луксозни и красиви къщи за гости. Много от частните домове обаче са също толкова нагласени и атрактивни. Модерните постройки надничат зад високи каменни дувари и тежки дървени порти. Несъмнено изпъква преобразеното и продадено от общината закрито килийно училище. Собственикът построил каменна чешма в близост до имота, която подарил на селото.

Не липсват и къщи в автентичен български стил, при които са съхранили емблематичните дървени чардаци.

„Почти няма къщи за продан. Последният продаден имот беше в отлично състояние и струваше над 100 000 лв. Дори полусъборените постройки държат висока цена“, посочва Тотева.

Уличната мрежа е около 13 км и е в завидно състояние. За ограничаване на скоростта на автомобилите са изградени два легнали полицая. Селото е осеяно с камери за видеонаблюдение и 200 лампи. За сигурността на местните е поела отговорност частна охранителна фирма.

Децата ходят на градина и учат във Велико Търново и Килифарево.

ПЛАКОВО Е СРЕД СЕЛАТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, В КОИТО СЕ НАБЛЮДАВА НАЙ-УСТОЙЧИВА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА БЛАГОУСТРОЯВАНЕ И УВЕЛИЧАВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО.
Изградена детска площадка в селото през 2018 г.

Има редовен автобусен транспорт и училищен автобус. Спирките са в задоволително състояние и разполагат със заслон.

Голямата гордост на Плаково е църквата „Рождество Богородично“. Предполага се, че е построена от ученик на Колю Фичето или от самия него, тъй като е вдигната по време на неговата активна дейност и носи характерния му архитектурен стил. Създадена е с турски ферман върху основите на стар храм. Осветена е през 1847 г. Най-старият свещеник, за когото има данни, че е служил там, е Нейко Иерей, починал на 104-годишна възраст. Храмовият празник е на 8 септември, когато е и сборът на селото.

Емблема на селото е Плаковският манастир. Основан е през Второто българско царство, преживява опустошаване и опожарявания, но винаги е възстановяван.

Читалището „Просвета 1873“ отбелязало 150-годишен юбилей през м.г. Сградата е поддържана и в чудесен вид. До миналата година в културната институция функционирал женски певчески хор, носител на много награди и отличия. В читалището поддържат живи родните традиции и развиват богата културна дейност. Гордеят се със своя салон, който има прекрасна сцена и условия за провеждане на събития. На дневен ред сега е необходимостта от подновяване на електрическата инсталация в постройката.

Към читалището функционира библиотека с 13 000 книги.

„Сред главните приоритети, за които ще работя, е извършването на неотложен ремонт на площада в селото и пространството около кметството, читалището и пощата. Мегданът е лицето на всяко село. Там се организират празници и всякакви събития. Площадът не е ремонтиран от 60-те години на миналия век“, сподели кметицата.

Точно пред кметството са разположени пилони с издигнати знамена на община Велико Търново, България и на Европа. Съвсем наблизо се намират и няколко внушителни борови дървета. Любопитното за тях е, че са засадени от двойки, които са вдигнали сватба в селото преди повече от 70 години. В основата на фиданките слагали буркан с имената на младоженците. Някои от семействата, увековечили любовта си по този оригинален начин, все още са живи и се радват на внуци и правнуци.

В долната част на селото пък свидетел на живота на поколения е 400-годишно дърво, за което ще кандидатстват за обявяване на защитено от държавата.

В другия край на малкото населено място пък се намира атрактивният за рибари язовир „Плаково“. Водоемът е с площ 160 дка и известен с гъстата си популация на шаран със средно тегло от около 2 килограма.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

2 thoughts on “Адрес: на село! Плаково – кътче от рая за десетки млади семейства, открили селската идилия

  • Ало, журналистите. Какъв гост е бил Левски в щаба на руските войски. Той не е е бил жив тогава. Обесен с „любезното“ съдействие на граф Игнатиев.

    Отговор
  • И двете известни имена на селото са тракийски. ПЛАКОВО се състои от две трак. думи и наставка-ОВО. ПА-по, при, към; ЛАД-добър,подходящ. Имаме развитието: ЛАД в ЛАТ в ЛАК. Трак. име е ПА ЛАД със значение „При/на подходящото, доброто място“. КИСЕЛЧЕВО се състои от две трак. думи и наставка ЧЕВО: К – до, при; АХЕЛ – вода,воден. Имаме развитието: К АХЕЛ в КЕСЕЛ в КИСЕЛ. Значение на К АХЕЛ е „До вода“. Трак. племенна група АТРИ.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *