Забава и знание

Сутрешното кафе е на 600 000 години

Кафето, което повечето хора пият сутрин, води началото си отпреди 600 000 години.

Използвайки гени от кафеени растения от цял свят, авторите на ново изследване от САЩ са съставили родословно дърво на най-популярния вид кафе в света, познат на учените като Coffea arabica, а на любителите на ободряващата – просто като арабика.

Изследователите, които се надяват да научат повече за растенията, за да ги предпазят по-добре от вредителите и климатичните промени, са установили, че видът се е появил преди около 600 000 години чрез естествено кръстосване на два други вида кафе.

“С други думи, преди каквато и да е намеса от страна на човека”, казва Виктор Албърт, биолог от университета на Бъфало и един от ръководителите на изследването.

Тези диворастящи кафеени растения произхождат от Етиопия, но се смята, че за първи път са били използвани за приготвяне на кафе главно в Йемен през 15-и век. Според легендата през 17-и век индийският монах Баба Будан внася контрабандно в родината си от Йемен седем сурови кафеени зърна, с което полага основите на глобалното разпространение на кафето.

Арабиката, ценена заради своя мек и сравнително сладък вкус, днес съставлява 60-70 процента от световния пазар на кафе.

Останалата част е робуста – по-силно и горчиво кафе, произведено от един от родителите на арабиката, Coffea canephora.

За да сглобят частите от миналото на кафето арабика, изследователите са проучили с любезното съдействие на Природонаучния музей в Лондон геномите на Coffea canephora, друг родител, наречен Coffea eugenioides, и повече от 30 различни растения арабика, включително образец от 1700 г.

Популацията на растението арабика се е променяла в продължение на хиляди години, преди хората да започнат да го култивират. Тя е процъфтявала през топлите и влажни периоди и е страдала през сухите, по време на които са оцелявали само малък брой генетично сходни растения.

Днес това прави растенията арабика по-уязвими към болести като ръжда по листата на кафето, които причиняват загуби за милиарди долари всяка година.

Изследването на миналото и настоящето на арабиката може да даде представа за това как да се запазят кафеените растения здрави – и чашите с кафе пълни – за бъдещите ранни сутрини.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *