ОбразованиеОбществоСпорт

Представят двете книги за юбилея на „Етър“ във „Фоайе на книгата“

„100 години „Етър“ и „24 крачки към историята. 100 години „Етър“ се допълват по невероятен начин, разказвайки виолетовата футболна история

„24 КРАЧКИ КЪМ ИСТОРИЯТА. 100 г. „ЕТЪР“ („ВИОЛЕТОВАТА“ ПАМЕТ В СНИМКИ, СТАТИИ И ДОКУМЕНТИ) НА АНАТОЛИ ПЕТРОВ И „100 ГОДИНИ „ЕТЪР“ (ИСТОРИЯ НА ФУТБОЛА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО) НА АНГЕЛ ГАНЦАРОВ ще бъдет представени утре. И двете книги са дело на издателство „ДАР-РХ“ в старата столица. И двете са посветени на вековния юбилей на великотърновския футбол, като се допълват взаимно и представят по невороятен начин виолетовота футболна слава. Изданията ще бъдат представени в рамките на богатата програма „Фоайе на книгата“, организирано от Регионалната библиотека „Петко Славейков“ съвместно с Министерството на културата, Община В. Търново, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Асоциация „Българска книга“.

Любопитната проява, посветена на стотния юбилей на „болярския“ клуб, предлага няколко акцента. В читалнята на библиотеката ще бъде открита изложба с архивни снимки и документи, свързани с историята на „Етър“, както и ще бъде показан документален филм за „виолетовите“. В 10:00 часа започва представянето, като ще има среща-разговор на футболните деятели с авторите Анатоли Петров и Ангел Ганцаров, а медиатор на събитието е друг журналист – Петко Павлов. Очаква се да присъстват редица футболни легенди, а входът е свободен за всички фенове на великотърновския „Етър“.

На срещата ще бъдат оповестени и още интересни детайли от програмата за честването на стогодишнината на клуба, която започва на 24 април, а кулминацията на проявите е следващия четвъртък – 25 април, на стадион „Ивайло“.

АВТОР НА КНИГАТА “100 ГОДИНИ “ЕТЪР” Е АНГЕЛ ГАНЦАРОВ, който вече издаде книги за 80-ата и 90-ата годишнини на клуба и за 100 г. футбол във В. Търново. Новата книга е най-обемното издание, излизало за футбол в старата столица. Тя е 448 страници, като освен текстове и статистически данни, има и богат снимков материал – 629 снимки, от които 59 цветни. Сред тях има отборни на “виолетовия” тим, индивидуални на негови футболисти, треньори и ръководители, много снимки от футболни мачове – от първата запазена срещу “Левски” (Килифарево) през 1924 г. до срещата “Етър ВТ” – ЦСКА 1948, играна на 18 февруари т.г. – цял един 100-годишен период. Разказана е историята не само на “Етър”, който на 24 април става на 100 години, но и 115-годишната история на футболната игра в града – от появата на първата истинска кожена футболна топка през 1909 г. до последните мачове от настоящото първенство, до края на месец февруари 2024 г. Отделено е внимание на женския футбол, с оцветени от фотографа Анатолий Йорданов снимки са припомнени честванията на годишнините на „Етър“ от 1974 г. насам. Илюстрирано е посрещането на 21 юли на петимата великотърновски футболисти бронзови медалисти от Световното първенство в САЩ през 1994 година, както и годишнините от шампионската титла през 1991 година. Не е забравен и 12-ият играч на отбора – най-великата футболна агитка в Северна България – “виолетовата”.

„24 КРАЧКИ КЪМ ИСТОРИЯТА. 100 ГОДИНИ „ЕТЪР“ е новата книга на Анатоли Петров, посветена на вековния юбилей на великотърновския клуб. В 224-те страници на изданието има редица непубликувани досега събития, факти, снимки, документи, които за първи път стават публично достояние и хвърлят нова светлина върху славната стогодишна история на „Етър“!

Авторът е използвал запазения до днес архив на клуба още от основаването му през 1924 г., пълен с неизследвани материали за учредяването на „Етър“, за първия му изигран мач, за изработването и поставянето на емблемата, за цветовете на първия клубен екип. Сред любопитните открития е и това, че „Етър“ всъщност носи името на тракийски бог. Публикуван е и първият устав на клуба, който се пази в Държавния архив. В хода на работата Анатоли Петров е проучил цялата преса от 20-те години на миналия век, публикуван е и първият репортаж за мач на „Етър“, излязъл в пресата. Сред откритията е и първата снимка на тима от 1921 г., когато още носи името „Слава“, преди да се влее в новосъздадения „Етър“.

Книгата се нарича „24 крачки към историята“, защото в 24 глави се проследява цялото развитие на отбора до днес: първият пробив с четвъртото място в първенството през 1930 г., сензационното елиминиране на ЦДНА (ЦСКА) за купата през 1960 г., атаката и първото влизане в „А“ група през 1969 г., паметните мачове с „Интер“ (Милано) и „Кайзерслаутерн“ в евротурнирите, шампионската титла през 1991 г., всички международни мачове на „Етър“, битките срещу ЦСКА и „Левски“ през годините. Специална глава е отредена на култовите дербита срещу „Локомотив“ (ГО) през всичките 100 г. с много неизвестни досега истории.

Спомените на славни ветерани на „Етър“ също са част от изданието – Никола Илиев, Йордан Ценов, Кольо Кръстев, Георги Василев, Димитър Цеков, Стефан Чакъров, Георги Цингов, Стефан Величков, Стефан Грозданов, Ивелин Младенов, Трифон Иванов, Красимир Балъков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев, Илиян Киряков…

Над 200 са публикуваните снимки, много от които – от първите години на клуба, от паметния мач с „Бенковски“ (Видин), подпечатал влизането в „А“ група, от прощалния мач на Георги Василев и др., за първи път се публикуват в книга. Проследена е историята на игрищата и стадионите в града, честването на юбилеите на „Етър“, „виолетовите“ национали и т.н. „Числото 24 не е търсено умишлено. Просто така се получи в хода на работата и това е наистина символичен знак от съдбата. „Етър“ е основан на 24 април, през 1924 г., има 24 сезона в „А“ група (плюс шест на неговите приемници „Етър-1924“ и „Етър ВТ“). 24 е числото на най-благородния метал, тъй като най-чисто е 24-каратовото злато. А златни медали в спорта получават само най-заслужилите – шампионите!“, казва авторът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *