18 души откликнаха на апела за кръводаряване в МОБАЛ

18 доброволци са дарили кръв след обявената кризисна ситуация в отделението по трансфузионна хематология на търновската болница миналата седмица. От тях 11 са мъже, а 7 – жени. До недостига на кръв се стигна след като в един ден в лечебното заведение бяха хоспитализирани петима пациенти с остра нужда от кръвопреливане на изключително рядката кръвна група „АВ” и кръвна група. „В“. Болните все още са настанени в отделението по ортопедия и двете вътрешни звена.

Началникът на кръвния център д-р Мариана Витанова увери, че нуждата от кръв и производните й кръвни продукти е непрестанна, затова кръводарители са добре дошли всеки делничен ден в интервала от 8:00 до 13:00 часа. В момента най-малко запаси и най-голямо потребление има на нулева отрицателна кръвна група.

Доброволни кръводарители могат да са хора на възраст от 18 до 60 години, с документ за самоличност, здрави, над 50 кг и преминали през процедурата поне преди 2 месеца. За благородния жест те ще получат подкрепителна закуска и имат право на 2 дни платен служебен отпуск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.