84 четения

Ути Бъчваров ще сготви най-големия агнешки кебап на събора на овцевъдите

Кулинарно шоу „В търсене на изгубения вкус“, биопазар, експозиции и много атракции очакват посетителите от 11 до 13 май край Петропавловския манастир

Стари български рецепти с овче мляко, сирене и месо ще могат да се опитат на предстоящия Седми национален събор на овцевъдите в България. От 11 до 13 май край Петропавловския манастир забравения вкус на народната кухня ще покажат самодейци от различни краища на страната. Преславска яхния с овче месо и лук, дроб сарма по добруджански, каша с чушки и прясно мляко и млечна баница ще са гозбите от Добруджанския край, а ястията от Северозападна България ще са печени обге (домашно печени кори за баница от тесто) със сирене, торлашка бисквитна баница и „Бел муж”. Сред специалитетите от Северна България ще има северняшка дроб сарма, наложена баница, млечна баница с юфка по горнооряховски, лучник с овче месо. Пълнено мехово сирене, бита мътеница, биене на масло по 500-годишна рецепта, пататник с овче сирене, родопски клин с мляко и сирене и млечно шишче с традиционни подправки ще представи вкусната родопска кухня. Всички рецепти в тридневното кулинарно шоу „В търсене на изгубения вкус“ ще се правят изцяло с овчи продукти от близките до региона на съответната кухня ферми.

На събора на овцевъдите ще готви и Ути Бъчваров. Популярният телевизионен водещ ще приготви в своя внушителен тиган най-големия агнешки кебап и ще демонстрира как се правят карначета от овче месо и други месни вкусотии. Под вещия поглед на кулинарния спец ще се проведе и състезанието по обезкостяване, което заедно с фермерските състезания по доене, ръчна стрижба и теглене на товари от коне тежковози са сред най-големите атракции на събора.

Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на месни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи и производители на биохрани, ще участват в събитието. Ще бъдат показани над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, пастирски и овчарски кучета, коне, магарета и др.

30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко, ще участват в изложението на продукти от овче и козе мляко и в зоната за директни продажби.

На Седмия национален събор на овцевъдите ще има още биопазар, изложение на занаяти, музейни експозиции, много фолклор, чевермета, хоротеки и още много атракции за всички фермери и посетители.

Съборът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието, храните горите на Република България и с подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!