Управниците ни добри спестовници, кметовете ни по-богати от депутатите | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Управниците ни добри спестовници, кметовете ни по-богати от депутатите

Публикувана на: 10.08.2018г. 3837 прегледа

Солидни имоти са придобили за последната година доста местни кметове, показват собствените им декларации. Болшинството от народните избраници от Великотърновски регион пък са посочили, че нямат спестени пари на влог, не са осъществявали крупни сделки и карат на кредити. „Борба“ извади най-интересното от имотните декларации на властимащите

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов се е сдобил през миналата година със земя и сграда в Арбанаси за 23 000 лв. Като правно основание за придобиване е посочена делба. Кметът е получил като дарение и парцел от 600 кв. метра в селото. Банковите влогове на Даниел Панов са около 37 000 лв., като основният източник на доходи е работната му заплата, а кредитите му възлизат на малко над 70 000 лв. Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков не декларира промяна през изминалата година. Същата е и ситуацията при Снежана Данева. Третият заместник-кмет проф. Георги Камарашев посочва, че се е сдобил с апартамент за 37 000 лв. във Велико Търново, който е купил чрез заем и спестявания. Той посочва, че обслужва и кредит в размер на 20 хил. лв. Председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов си е купил тойота за около 16 000 лв. и фолксваген за близо 20 000 лв., но на лизинг. В същото време Спирдонов е продал тойота за 30 000 лв.

От настоящата година имотна декларация подава и главният архитект на община Велико Търново Николай Малаков. Той е посочил, че притежава три апартамента в старата столица и един във Варна. Малаков има два гаража във Велико Търново, къща с двор в Миндя и парцел в същото село. Той е собственик и на къща с двор в Равна гора. Главният архитект е закупил на съпругата си сузуки за 32 000 лв. през тази година, разполага с налични 15 000 лв. и семейни влогове за около 5000 лв. Той има вложения и в пенсионен фонд за около 20 000 лв.

За пръв път декларация подава и изпълнителният директор на областната болница д-р Стефан Филев. Той е посочил, че има 4 апартамента във Велико Търново и един офис в Килифарево. Едното жилище е на жена му, която притежава и хюндай за 10 000 лв. Наличните парични средства на д-р Филев са 18 000 лв., а банковите му влогове са за около 100 000 лв. В същото време шефът на болницата има жилищен кредит за 77 000 лв. и потребителски кредит за 61 000 лв.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Градоначалникът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е посочил в декларацията си, че няма имоти, придобити през последната година. Управникът няма кредити, не изплаща ипотеки, нито притежава нещо на свое име. Заместникът му Деница Коева е наследила къща с двор и гараж в русенското село Николово. Другото вице Йорданка Кушева пък си е купила за 400 лв. „Рено Сценик“. Председателят на местния парламент Даниел Костадинов си е взел пежо през тази година за 5 хил. лв., декларирал е още лични и фамилни имоти в Горна Оряховица, Първомайци и с. Костел.

ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ

Кметът д-р Ивелина Гецова декларира наследствен апартамент в управлявания от нея град, както и старичък лек автомобил „Дайхйцу“, взет със заплати още преди десет години. Успяла е да спести от възнаграждения 18 хил. лв., както и 10 хил. евро, но същевременно обслужва заем от 18 хил. лв.

ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ

Къща с двор в с. Росица, придобита по наследство, друга къща в Павликени, както и парцел в града плюс 4 ниви, взети след делба с роднини в с. Батак, посочва, че притежава кметът на Павликени Емануил Манолов. На свое име той има и две вехти коли – „Тойота“ и „Опел“, които също му идват от наследство. Декларирал е и мажоритарна собственост на местната компания „Росица 99“АД. Заместниците му не са придобивали движими или недвижими вещи откакто са част от екипа и имат на свое име наследствени имоти и стари возила.

ОБЩИНА СВИЩОВ

Кметът на Свищов Генчо Генчев за последната година има едва 23 хил. лв. доходи от заплата и не притежава абсолютно нищо. В декларацията си е посочил единствено, че държи 2 хил. лв. лични пари. Заместникът му Анелия Димитрова декларира стари имоти в Свищов и близкото село Александрово. Къща с двор и бивш хотел пък притежава другият зам.-кмет Бедри Алиев.

ОБЩИНА СТРАЖИЦА

Кмет милионер и един от най-едрите рентиери в региона се оказва Румен Павлов, който управлява Стражица. Изтъкнатият борец е влязъл като доста богат човек във властта, но през последната година имотното му състояние не се е променило, доказва неговата данъчна декларация. Припечеленото от многобройните си спортни успехи Павлов умело е инвестирал в собственост, която му носи и солидни доходи. 35 магазина, бензиностанции, складове и други търговски обекти, декларирано закупени за почти 1 млн., притежава Павлов. Повечето се намират на територията на Горна Оряховица, Кесарево, Стражица, Водно и др. Той притежава и 37 ниви с обща площ близо 500 дка край Кесарево, както и 21 дка, купени за 517 хил. лв. край Куцина – община Полски Тръмбеш. Павлов притежава и солиден автопарк, включващ 68 отделни машини, сред които преобладава земеделската техника. Заместникът му Георги Бянов може да се похвали със сносен автопарк, включващ 5 автомобила, включително мерцедеси, смарт и рено и за последната година си е взел къща с двор в Стражица за 13 хил. лв. 4 имота в Стражица и три коли притежава другият заместник Катя Петрова.

ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА

45 ниви в различни части на Златарица е придобил през 2017-а кметът Пенчо Чанев, а като начин на придобиване е посочил замени и директни покупки. За същия период са му прехвърлени и 11 ниви, а самият той е купил два джипа „Сузуки“. Апартамент, гараж и двор във Велико Търново е наследил заместникът му Веселин Чанев.

 

ДЕПУТАТИТЕ НИ – БЕДНИ И КАРАТ НА КРЕДИТИ

 

МЕСТНИТЕ ДЕПУТАТИ СЕ ОКАЗВАТ ДОСТА БЕДНИ НА ФОНА НА КМЕТОВЕТЕ – БЕЗ ИМОТИ, БЕЗ КОЛИ, А НЯКОИ ОТ ТЯХ ПОТЪНАЛИ В КРЕДИТИ ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е депутат от Велико Търново, посочва, че има малко над 17 000 лв. от трудови доходи. Децата му Василена и София пък имат по 10 000 лв. влог в банка. Цветанов е посочил още, че има кредитна карта с лимит до 20 000 лв. Клавдия Ганчева също няма големи придобивки през 2017 г. Тя и съпругът й Савадор Ганчев от години са собственици на два апартамента в Горна Оряховица и на къща в Плевен, както и на нива и ливада в с. Кулина вода, Беленско. Двамата имат стар джип „Гранд чероки”. Семейство Ганчеви декларират налични средства и влогове за около 70 хиляди лева. Имат и ипотечен заем от 19 000 лв.

ДРУГИЯТ ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ – СТАНИСЛАВА СТОЯНОВА, Е ПРИДОБИЛА БЕЗВЪЗМЕЗДНО АПАРТАМЕНТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, А ЖИЛИЩЕТО Е 94 КВАДРАТНИ МЕТРА. Наличните й парични средства са малко над 15 000 лв., а в банков влог младата депутатка има около 30 000 лв. Тя е от малкото народни представители, които не са посочили наличен кредит в декларацията си.

Валентин Ламбев е прехвърлил през изминалата година всичките си дялове и имоти на съпругата си Свилена Ламбева. Става въпрос за два апартамента и два гаража в старата столица, както и къща с двор в Присово. Ламбев е дал безвъзмездно на съпругата си и складови помещения във Велико Търново, също апартамент и гараж в София. Съдейки по декларацията, депутатът няма никакви влогове и налични пари. Вместо това обаче има кредит в размер на близо 115 000 лв. Освен това Ламбев е прехвърлил и дяловете си от две предприятия: „ВМ“ ООД и „Екоплод Органик“.

ЯВОР БОЖАНКОВ И СЪПРУГАТА МУ СИМОНА ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА СА СТАНАЛИ СОБСТВЕНИЦИ НА ГАРАЖ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И АВТОМОБИЛ „ХЮНДАЙ”. Явор Божанков има влогове за около 5000 лева, декларира влог и за сина си. Има и кредит от 35 800 лв. Весела Лечева посочва в данъчната си декларация, че разполага с 9 банкови влога. Общо в тях има около 160 000 лв. Световната шампионка по спортна стрелба не е извършвала никакви сделки с недвижими имоти и коли през изминалата година, няма и кредити. Народният представител от „Обединени патриоти“ доц. Милен Михов посочва, че през миналата година се е сдобил с гараж за 12 000 лв., закупен от заплати, а съпругата му е получила като наследство една трета от къща с двор в Бяла Слатина и се е сдобила с тойота за 7000 лв. Михов не е посочил да има кредити, а само налични средства в размер на 11 000 лв. от заплати.

ПОСЛЕДНИЯТ ДЕПУТАТ ОТ ОБЛАСТТА, ГЕН. СИМЕОН СИМЕОНОВ ОТ ДПС, Е ПОСОЧИЛ ЕДИНСТВЕНО БАНКОВ ВЛОГ В РАЗМЕР НА 14 000 ЛВ. и кредитна карта с лимит до 10 000 лв.

Областният управител проф. Любомира Попова е декларирала единствено ипотечен кредит в размер на близо 70 000 лв. Заместник областният управител Детелина Борисова няма нови имоти през 2017 година. Тя остава собственик на производствена база, апартамент, гараж и търговски обект в Стражица, както и на къща в с. Любичево. Колежката й Ивета Кабакчиева не декларира никаква промяна, влогове и кредити за изминалата година.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Управниците ни добри спестовници, кметовете ни по-богати от депутатите"

 • 10.08.2018 в 22:31

  депутатът няма никакви влогове и налични пари. Вместо това обаче има кредит в размер на близо 115 000 -и от де пари да го плаща,?

  Отговор
 • 10.08.2018 в 22:41

  Всяка потенциална сделка със земеделска земя в Златаришко се докладва на Пенчо и той решава дали той да купи или негов човек. Чист феодализъм.

  Отговор
 • 12.08.2018 в 2:58

  Директора на моргата дето и викат болница за всяка „първа копка“ на новото крило си е купил по един апартамент. Краде се като за последно.Сигурно е че близките на тези които го държат на посна не се лекуват тук. Дано го махнат че измираме като мухи.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!