Икона на свети Сава и пръст от гроба му получи председателката на Сръбската скупщина | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Икона на свети Сава и пръст от гроба му получи председателката на Сръбската скупщина

Публикувана на: 13.09.2018г. 790 прегледа

ИКОНА НА СВЕТИ САВА И ПРЪСТ ОТ ГРОБА НА СРЪБСКИЯ ЗАКРИЛНИК, ПОГРЕБАН В ЦЪРКВАТА „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ“, ПОДАРИ КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНАТА СКУПЩИНА В СЪРБИЯ МАЯ ГОЙКОВИЧ. Г-жа Гойкович си тръгна от старата столица с книги за града, които получи от директора на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, и с историята на Великотърновския университет, която й подари ректорът на вуза проф. Христо Бонджолов.

Мая Гойкович е на двудневно посещение в България, а Велико Търново е единственият град освен София, който тя включи във визитата си. Заедно с кмета на старата столица г-жа Гойкович разгледа църквата „Св. 40 мъченици“ и се поклони пред гроба на свети Сава. Двамата заедно бяха още в музей „Възраждане и Учредително събрание“, качиха се на крепостта Царевец, видяха мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, парка с миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“, както и средновековната църква „Рождество Христово“ в архитектурния резерват Арбанаси. Там делегацията беше посрещната с песнопения, изпълнени от хор „Ангелски гласове“.

„Направих изключение и продължих посещението си в България с още един ден по покана на кмета на вашия град Даниел Панов – един истински успешен градоначалник, който е успял от сравнително малък град да направи туристически бранд и да привлича безкрайно много туристи от цял свят“, каза Мая Гойкович. И призна, че самата тя четири години е била кмет на втория по величина град в Сърбия – Нови Сад, и темите, по които са говорили с Даниел Панов са били много и общи. Една от тях е побратимяването на Велико Търново и Кралево. „Вашият кмет реагира бързо и покани кмета на Кралево да бъде гост във Велико Търново, за да могат двамата заедно да направят договор за побратимяване и сътрудничество“, уточни още Мая Гойкович. Тя допълни, че е имала разговори на високо ниво в българския парламент, срещнала е с президента на България. „Смятам, че парламентарното сътрудничество е много важен момент от нашите взаимоотношения. Догодина нашите две държави ще отбележат 140 г. дипломатически взаимоотношения“, каза още г-жа Гойкович.

„От 40 г. съществуват добрите взаимоотношения между Велико Търново, Ниш, Кралево и други сръбски градове, с които сме имали различни инициативи. Последните от тях бяха изложбата на филигрини от Историческия музей на Кралево тук и дарението на проскринитария, където е положена иконата на св. Сава в църквата „Св. 40 мъченици“. Регионалната библиотека във Велико Търново работи добре с библиотеката в Кралево, Великотърновският университет си партнира с университета в Ниш и с други висши училища в Сърбия. До края на месеца предстои да узаконим и побратимяването на Велико Търново с Кралево“, коментира кметът Даниел Панов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!