324 четения

Майка и дъщеря станаха майсторки на красиви икебани

Гергана Стойнева и дъщеря й Ева отдават свободното си време на създаването на чудни икебани. Същинската част на технологичния процес извършва майката, а нейната наследничка помага с идеи и довършителни процедури. За първи път творбите бяха представени в старата столица на 8 март, пред сградата на Факултета по изобразително изкуство и събраха погледите на всички минувачи. Авторките на изделията споделят, че реакциите на хората били положителни и останали изключително щастливи, че икебаните провокирали десетки усмивки и интерес сред търновците.

Гергана заяви, че интересното й хоби датира от много време, но едва миналата есен се престрашила да го практикува. Случило се внезапно и било свързано с ремонт на семейното жилище. Когато майсторите си заминали, дошло време за оформление на интериора и тя направила няколко икебани. В един момент се оказало, че творбите са доста повече от това, което може да събере холът и превзели целия апартамент.

„Апетитът идва с яденето, казват хората. Така и аз, вместо да спра с изработването, продължих в пълна сила. Започнаха да ми идват още много идеи. Първоначално изделията бяха в жълто и оранжево, но после добавих червено, лилаво, синьо…“, разказа жената.

Сподели, че имала голямо желание да завърши професионален курс за изработване на икебани, но в региона не се предлага тази услуга, затова се наложило съвсем сама да се научи на тънкостите на японското изкуство. Обяснява интереса си към японското изкуство заради наследственост от нейна роднина. Леля й се занимавала с аранжиране с цветя по времето на Тодор Живков и украсявала зали, в които се провеждали комунистически събития. Вярва, че вероятно от нея е наследила таланта си.

Казва, че с нетърпение очаква края на работния ден, за да се прибере вкъщи и да майстори красоти в нейната импровизирана работилница в хола. За целта използва сухи цветя и вълна.

„За основа се слага парче глина и чрез забождане се закрепят елементите на творбата. Никога обаче икебаните не стават едни и същи. Чрез специални техники се работи с вълната и може да се постигне желаната форма. Невъзможно е да повторя някоя икебана, защото винаги имам различни идеи и се водя по вътрешния си усет“, обясни Гергана.

Направата на една творба й отнема минимум 2 часа, а това дали е готова, решават най-големите й критици – членовете на семейството.

Майсторката обясни, че едно от най-големите предимства на икебаните пред стандартните букети, които продават цветарите, е, че се запазват във времето.

„Сухите цветя са част от природата и с годините запазват своята хубост. Имам идея да започна сама да си суша цветя и чакам с нетърпение пролетта и лятото, за да събирам такива. Ще бера и родни билки, които виреят в региона, защото всяка от тях има лечебни качества. Ще се включа в предстоящия Еньовден, тъй като народните предания гласят, че набраните на празника билки са магически“, заяви тя.

Жената сподели, че влага много любов и положителна енергия в създаването на всяка икебана и е убедена, че изделието след това ще излъчва същите прекрасни усещания за новите си собственици.

FACEBOOK: https://www.facebook.com/dryflowersbygeri/

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *