Търновски професор участва в уникална за Източна Европа ортопедична операция | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновски професор участва в уникална за Източна Европа ортопедична операция

Публикувана на: 23.04.2019г. 1413 прегледа

Проф. Пламен Кинов от Велико Търново участва в иновативна за пределите на Източна Европа ортопедична операция. Интервенцията се нарича тазова остеотомия по метода на Ганц и бе приложена на пациент с вродено изкълчване на тазобедрената става. Процедурата бе миналата седмица в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна” – ИСУЛ, на която боляринът е началник. В операцията, която дава големи шансове за предотвратяване на протезиране се включи и проф. Георги Василев – шеф на Клиника по ортопедия в Грайфсвалд, Германия.

По последни данни честотата на вродената луксация в България е 14 случая на 1000 души и се проявява повече при жени. Ранната диагностика и своевременно лечение обаче предотвратяват износването на ставата.

Именно ендопротезирането на тазобедрена става заема най-голямо място сред операциите, които проф. Кинов и екипът му правят годишно – общо над 1600. Следват коленните процедури, подходящи както за млади и активни хора, така и за по-възрастни. Модерните ортопедични методи, по които работи търновецът, позволяват на пациентите дори да бягат в маратон 20 дни след интервенциите.

В това направление специалистът също бе новатор за страната и Източна Европа. Негово дело бе въвеждането на операция за частично протезиране на коленна става – т.нар. ресърфейсинг, който приложи на бивш професионален футболист през 2017 година. Процедурата е миниинвазивна и позволява на пациента да се възстанови максимално бързо. Така само след две седмици човекът може да се върне към нормалния си ритъм на живот, вместо да чака да мине един месец.

Проф. Кинов не спира да актуализира знанията и уменията си, а зад гърба си има специализации в Италия, Австрия, Германия и САЩ. Медикът е и национален консултант по ортопедия и бива търсен от хора от цялата страна. Въпреки голямата си ангажираност в София той преглежда и в родния си град Велико Търново, където приема пациенти веднъж в месеца в ДКЦ I. Напливът пред кабинета му в старата столица винаги е голям, а при едно от идванията му през есента го очакваха близо 100 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

loading...

Коментари за "Търновски професор участва в уникална за Източна Европа ортопедична операция"

  • 10.07.2019 в 13:47

    Дали може да ни дадете информация за контакт с проф. Георги Василев?
    Благодаря

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!