Африканската чума стигна в Свищовско, евтаназираха всички прасета в Ореш

СЛЕД НИКОПОЛ И ГУЛЯНЦИ, ТРЕТАТА ОБЩИНА У НАС С УСТАНОВЕНА АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ Е СВИЩОВ. Заразата плъзна в Ореш, където преди седмица в покрайнините бе открито умряло прасе, а взетата проба от него реагирала положително на опасната инфекция. Веднага е сигнализирана Агенцията по безопасност на храните, а още преди да пристигне официална заповед за умъртвяване на прасета, хората в селото започнаха профилактично да си колят животните. Заразеното пък незабавно бе загробено.

В края на миналата седмица д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ, нареди всички свине в Ореш да бъдат умъртвени. В събота бе организирана акция по евтаназиране на прасетата – 6 възрастни и 15 малки. Всички те след това бяха заровени в изкопана за целта двуметрова яма. Въпреки че са взети всички карантинни мерки срещу болестта, местната власт, ветеринари и фермери в околието са притеснени от възможността инфекцията да се разпространи, тъй като само на 10 км от огнището има свинекомплекс с около 30 000 прасета. Работещите във фермата всеки ден преминават дезинфекция преди влизане в нея, а мястото непрестанно се обработва срещу комари, тъй като една от хипотезите за пренасяне на болестта е именно тази, че насекомите носят заразата. Периодично ще бъдат взимани проби от животните в свинекомплекса, за да се реагира моментално при евентуална епидемия.

В ОРЕШ ЩЕ БЪДЕ ПОСТАВЕНА И ИНФОРМАЦИОННА ТАБЕЛА, ЧЕ ИМА ОГНИЩЕ НА АФРИКАНСКА ЧУМА, а на входа и изхода на селото са организирани два пропускателни пункта. Има полицейски екипи, които наблюдават движението на автомобили, както и да не се извършва износ или внос на животни.

Заради установената инфекцията в Свищов спешно бе свикана общинската епизоотична комисия. На нея бяха набелязани мерките за профилактика и ограничаване на болестта. В тази връзка стартира провеждането на информационна кампания във всички селища в района, касаеща начините на разпространение и мерките за биосигурност, които трябва да се спазват.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *