Възкресяват идеята за общинска полиция във В. Търново, издръжката й e 300 хил. лв. на година, колкото са и щетите от вандали

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ВЪЗКРЕСИ ИДЕЯТА ЗА ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 300 ХИЛ. ЛВ. БИ СТРУВАЛА годишната издръжка на подобно звено, като също толкова са и щетите от вандали по паркове и общинска собственост.

„Ако Общината създаде свое звено за охрана, ще спести и средствата, които в момента плаща на частни фирми за същото. Общинската полиция ще събира и санкции при нарушение на наредби. Например за хвърлена цигара глобата е 50 лв., но не се знае кой я налага. По официална справка за четири години от глоби са събрани само… 260 лв.”, коментира един от най-активните съветници в местния парламент Валерия Дончева. Тя и доста нейни колеги припомнят, че идеята за общинска полиция е още от мандата на предишния кмет д-р Румен Рашев, а веднага след него и Даниел Панов е поръчал изготвянето на икономически анализ, но общинска полиция така и не е създадена като звено.

През последната година бяха разкрити нови общински предприятия, което може да стане и със специализираната фирма за охрана. В момента дейността е поверена на частници, а само от изпотрошен инвентар в новите паркове, направени с европейски средства, Община В. Търново губи почти 300 хил. лв.

ОБЩИНСКАТА ПОЛИЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИ И ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, ШУМА, СПАЗВАНЕТО НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА КРЪЧМИТЕ И ДАЖЕ замърсяванията. За нарушители в повече от 20 специализирани наредби на Община Велико Търново са предвидени санкции, но никой не ги налага, тъй като липсва контрол. С приходите от глобите пък спокойно могат да се издържат охранителите. Общинските гардове могат да покрият и сигурността по селата.

По разценка на кметството ще са необходими поне 40 души на щат, плюс служебни автомобили, сгради, комуникации, консумативи.

Наскоро селски кметове също направиха запитване какви са възможностите за общински ченгета, каквито например действат в Павликени.

За сравнение за Столична община е предвиден щат от около 100 служители, докато при нас първоначално са необходими 10 – 12 души, а поддръжниците на идеята припомнят, че в миналото в Община В. Търново е имало частно охранително звено, което действаше в миналото до 2007 г.

Темата за общинска полиция е предизборна теза на всички по-значими партии през последните 10 години, обаче досега за това повече се говори, отколкото се прави.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *