Местни избори 2019

Тайните рецепти на семейство Панови, или как се прави туршия по изборно време

Октомври е – време за избори. В градове и села кипи трескава подготовка. Домовете на кандидати за кметове и съветници са се превърнали в предизборни щабове, а цели фамилии се включват в изнурителния предизборен труд…

Оживление цари и в арбанашкия дом на семейство Панови. Досегашният градоначалник на старата столица и кандидат за нов мандат Даниел Панов не само ръководи, но и активно се включва в семейната мисия, рамо до рамо със съпругата си Даниела, синовете Димитър и Ивайло и родителите на Даниел, които също живеят в спретнатия арбанашки дом.

„Може и да е изборно време, но има и други важни задачи, които не търпят отлагане. Сега е време за приготвяне на зимнина и това е традиция, която спазваме ежегодно, откак сме семейство“ – отбелязва мъдро Даниела, докато разпределя задачите сред останалите членове на семейството. Ивайло и Димитър вещо режат зарзавата, майка им носи отговорността по овкусяването и пропорциите, а Даниел, въоръжен с дървена лъжица, не дава на никой друг да се доближава до голямата тава, където къкри лютеницата.

В семейство Панови винаги се е наблягало на тази част от менюто. Докато били младоженци, Дидо и Дида се учели от опита на родителите си, избирали любимите си рецепти, нагаждали вкусовете си. После започнали самите те да попълват големите тефтери с рецепти, експериментирали, отсявали. Днес семейство Панови са известни сред приятели и гости с великолепните си зимни вкусотии и често на трапезата те първи биват ометени с апетит и адмирации. Високо се ценят от клиентите и домашно приготвените разядки в семейния ресторант в Арбанаси.

„Не, никак не е демоде да се прави зимнина – твърди Даниела. – Даже май става все по-модерно, защото е по-здравословно. Но без връзка с модата, в нашето семейство просто обичаме да правим туршии. Освен че си ги хапваме с апетит, в самото приготвяне има ритуал, създаващ близост и уют, който събира семейството. Особено го усещаме тази година. Даниел сега е изключително зает с предизборните си дела и много, много уморен. Големият ни син пък е студент в София и дните, в които цялото семейство се събира, са по-редки. Но като кажем, че ще правим туршиите, всички са наясно, че освен сериозна и отговорна работа, предстои и голям купон.“

Вече две години семейство Панови сами си отглеждат зеленчуците в двора на дядовата къща на Даниел. Кметът винаги е имал слабост към работата в градината, обичал да се рови в земята първо с грижата за цветята в двора, а сега вече и с доматите и краставиците в оранжериите. Сам си прави разсадите и Даниела понякога му промърморва, когато й дойде до гуша от десетките миниатюрни кофички, заложени на стратегически слънчеви места из къщата. Но Даниел държи да си отглежда всичко – от семето до буркана, а правенето на лютеница и кьопоолу е свещенодействието, в което не допуска никой да му се меси.

„Как се изхранва един кмет и пълна къща с мъже ли? – Даниела се замисля само за миг, преди да отговори. – С кмета е по-лесно. Имам страхотния късмет да съм женена за мъж, който не е капризен в яденето. А другият късмет е, че той самият е страхотен кулинар. Много обича да пробва нещо ново. Видял или прочел някъде, харесала му идеята, и само ме пита – Дидке, имаме ли това и това. И се захваща сам, и обикновено резултатът е перфектен. Прави и сладкиши, а едни солени мъфини с тиквички така добре му се получават…“

Оказва се, че е по-сложно да се нахранят с мамина манджа двамата им синове. Димитър от осем години не яде месо, Ивайло пък усилено се занимава със спорт и доста държи на качествената мръвка. Единият не обича гъби, другият ги обожава. Но пък по въпроса със зимните консерви няма никакви разногласия. Димитър, който е студент в София, вече е привлякъл многобройни фенове на печените чушки с доматен сос сред своите приятели и колеги.

„Прилики между правенето на туршия и политиката ли? – Даниела се засмива, а после добавя: Защо пък не! Тайната на добрата туршия е да намериш баланса на вкусове и цветове. Колкото повече различни зеленчуци има вътре, толкова по-добре. За да може всеки да си бодне от това, което обича. Но все пак нека да подчертаем, че сред всички зарзавати и зелении за нас СИНИЯТ домат си остава царят на туршията.“

Таня ПЕНЧЕВА

 

One thought on “Тайните рецепти на семейство Панови, или как се прави туршия по изборно време

  • Хубава манджа и сготви на Лечева. Новите цигани на В. Търново кацнаха още в началото на септември. Както е казал Р. Рашев, които държи махалата печели изборите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *