1142 четения

15-годишна ракия „Старопрестолна“ пусна „Винпром“ – Велико Търново

Компанията инвестира над 400 хил. лв. и в цех за производство на ябълково вино

 

СПЕЦИАЛНА ЛИМИТИРАНА СЕРИЯ РАКИЯ, ОТЛЕЖАВАЛА НАД 15 ГОДИНИ, ПУСНА НА ПАЗАРА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ „ВИНПРОМ“. „Старопрестолна“ е създадена в духа на древните традиции на приготвяне на подобни напитки, информираха от компанията. Много малко винзаводи у нас могат да се похвалят с подобен продукт, с който може да бъде атакувана следващата „Винария“.

Именно по нашите земи още през XIV век са приготвяли ракия. За това сочи и надпис, намерен преди няколко години по време на разкопките на крепостта Трапезица, оповестен от покойния вече шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според него точно във Велико Търново е засечен и „най-старият досега ракиен надпис върху чаша“, визирайки находката на проф. д-р Константин Тотев. При разкопки на Асеневия дворец на Трапезица археологът открил фрагмент от чаша, върху който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език „Аз пих на празника ракиня“.

„Направили сме и специален етикет за този еликсир, който години наред отлежаваше при специални условия, именно за да пресъздадем духа и традициите на старата столица“, разкрива шефката на компанията Милена Димова.

От „Старопрестолна“ са направени 6000 бутилки, които са минали през 15-годишния процес на стареене, а за него допринасят и отбраните сортове грозде.

НАСКОРО „ВИНПРОМ“-ЪТ ИНВЕСТИРА И НАД 400 ХИЛ. ЛВ. ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВ ЦЕХ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЯБЪЛКОВО ВИНО. Новите собственици на фирмата имат амбициозната задача да обновят изцяло производството, за което имат инвестиционна програма. Винзаводът вече е притежание на холдинга „Стара планина“, като сделката за мажоритарния пакет от фирмата е за близо 2 млн. лв.

„Винпром“ АД – Велико Търново, е лидер в производството на оцет у нас, както и на високоалкохолни напитки, за които имаше пазари и в Русия. Фирмата се занимава с изкупуване на грозде и плодове за промишлена преработка, производство на оцет и други продукти на винарската промишленост, бутилиране, транспорт и търговия. Работната площадка на предприятието е разположена на площ 38 дка в промишлена зона „Дълга лъка“, в близост до мебелния клъстер на „Кроношпан“. Предприятието разполага с две бутилиращи линии с производителност 6000 бутилки на час. Това е третата голяма сделка на великотърновско предприятие за последното тримесечие след продажбата на „Битова електроника“ и сладкарската „Престиж“.

С. МАРИНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!