377 четения

Иван Александров събра именици на водосвет в библиотеката

ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ НА РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „П. Р. СЛАВЕЙКОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО СА КРЪСТЕНИ С ИМЕТО ИВАН, се събраха вчера, за да отпразнуват името си. Традицията е стародавна и неин инициатор и организатор е доскорошният директор на библиотеката Иван Александров, който сега е заместник-директор на институцията. И вчера той покани своите колеги и приятели, които носят най-разпространеното българско име и неговите производни. В библиотеката има служители, които се наричат Иван, Ваня, Иванка, Калоян. По традиция около богато подредената трапеза се събират и директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, както и директорката на Държавния архив Ивелина Стефанова.

Отец Асен отслужи молебен за здравето на имениците, които след това почерпиха приятелите и гостите си.

„Името ни означава „Божия благодат” и аз с това започвам всеки път, когато ме питат какво е да се казваш Иван. Кръстен съм на кръстника си, което е традиция в с. Павел, откъдето съм. Освен това прадядо ми, дядо ми, чичо ми, все са били Ивановци“, обяснява Иван Александров, убеден, че всеки, който носи това име, е специален човек.

Повече от 15 ястия – питки, баници, месо, приготвено по различни начини, и много сладкиши участваха в своеобразната кулинарна фиеста, която Ивановците подредиха в библиотеката. Изложбата завърши с дегустация и с припомняне на историята ни. А в нея има поне десетина царе с името Иван. Първи е Иван Асен I, Иван Асен II и после Иван Асен III. Все хора, които достойно са управлявали държавата ни, водили са освободителни въстания на българите в края на XII век. А Иван Асен II е победителят на Теодор Комнин в битката край Клокотница през 1230 г.“, разказва Иван Александров и признава, че най-горд е с Иван-Александър, не само заради почти пълното съвпадение в имената, но и за това, че годините, в които той е управлявал България, са наречени Втори златен век.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *