302 четения

Липсата на сняг застрашава бъдещата реколта на есенниците в областта

Фермери от областта са силно притеснени, че презимуването на есенниците ще бъде компрометирано заради липсата на снежна покривка. Според тях метеорологичните аномалии ще доведат до увреждане на културите, тъй като се очаква застудяване и следователно измръзване на посевите.

По думите на зърнопроизводителя от Павликени Тодор Димитров, наличната влага в момента за есенниците е крайно недостатъчна.

„Снегът е жизненоважен, за да се развият нормално пшеницата, ечемикът и зимната рапица. Преди няколко дни заваля, но количеството бе оскъдно и вече се разтопи. Ако температурите паднат под минус 10 градуса, посевите със сигурност ще измръзнат, защото няма снежна покривка да ги предпази от студа“, обясни Димитров.

Той подчерта, че и есента не е била особено благосклонна към културите, защото и тогава влагата в почвата била минимална. В комбинация със засушаването през януари, вече е налице реалната опасност посевите изобщо да не се развият или да поникнат по-бавно от нормалното.

Засега няма подадени заявление към Областната дирекция по земеделие за сформиране на комисия, която да оцени пропадналите площи.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *