Без неизвинени отсъствия и без наказания като депутат е доц. Милен Михов

Народният представител се отчете пред избирателите

 

БЕЗ НЕИЗВИНЕНИ ОТСЪСТВИЯ И БЕЗ НАКАЗАНИЯ СПОРЕД ПРАВИЛНИКА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е ДЕПУТАТЪТ ОТ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“ ДОЦ. МИЛЕН МИХОВ. За времето от последния му отчет пред неговите избиратели досега той е станал автор и съавтор на 8 законопроекта за изменение на сега действащи закони. Направил е четири предложения при обсъждането на законите между първо и второ четене и е участвал в три проекта за решения. „Тези проекти, от които се чувствам най-удовлетворен, са направените по инициативи на ВМРО. Един от тези законопроекти е свързан с училищните земи и последвалия мораториум върху придобиването на училищни земи по подобие на съществуващата забрана върху общинска и държавна собственост в земеделието. Всичко тръгна от конкретен случай, засягащ 1800 декара училищна земя, но в крайна сметка се оказа, че в България има 2800 имота, които са училищни земи и са такива като дарения, направени още преди 9 септември 1944 г. Земите с такъв статут трябва да бъдат защитени“, категоричен е доц. Милен Михов.

По идея на войводите е направена поправка в Закона за военното разузнаване, която позволява тази институция да бъде ръководена не само от кадрови военни, а и от кадри, които са вече в пенсия или им предстои уволнение. Законът за възрастните хора също е дело на „Обединени патриоти“. Те настояват държавата и общините да гарантират на възрастните хора достойни старини. А това ще рече те да бъдат осигурени с доходи, които са равни на прага на бедността.

„Конкретните ни приоритети в настоящата сесия на Народното събрание са свързани и с промените в Закона за административното наказание. Ние настояваме да има наказание полагане на общественополезен труд за тези т.нар. маловажни престъпления, които най-често остават ненаказани, защото извършителите се оказват без доходи и не могат да обезпечат щетите. След като нямат доходи да платят за вредите, които са нанесли, ще работят в полза на държавата“, категоричен е доц. Михов.

ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ СА НАЙ-БЛИЗКИТЕ ЗАДАЧИ, С КОИТО Е АНГАЖИРАН НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ВМРО. Следващата седмица предстои те да бъдат гледани отново в комисия, след това да минат на второ четене и да влязат в сила през февруари. Промените целят да позволят на държавата по-сериозен контрол върху висшите училища. И една от новите точки е, че всеки новоизбран ректор ще встъпва в длъжност, след като подпише договор с министъра на образованието, и този договор ще изисква ректорите да се отчитат за изпълнението на мандатната си програма пред министъра.

„Искам още сега да кажа, че по време на гласуването на второ четене аз от трибуната ще заявя, че това са твърде меки промени. Казвам го, защото знам, че единственият ректор, който смята, че въпросните промени са противоконституционни, е ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Когато я няма държавата, както е сега, това е предпоставка за финансови злоупотреби“, категоричен е доц. Милен Михов, който е и преподавател във Великотърновския университет.

Той и колегите му са убедени и в необходимостта законът да регулира и заплащането, като бъде определена базова минимална заплата за асистентите, които тепърва започват работа. „Вярно е, че някои от заплатите на младите асистенти във висшите училища са по-ниски от тези на учителите. Обаче е вярно и това, че разликата между най-ниската и най-високата заплата в средното образование е 1,5, докато най-високите заплати във висшето образование понякога са три пъти над най-ниските. Затова трябва да има база и тя да е около 1000 – 1200 лв. за асистент“, казва още доц. Михов. И допълва, че приоритет за народните представители е и прилагането на концепцията за задължителното обучение на децата още от 4-годишна възраст. За войводите е важно и възстановяването на предмета „Родинознание“ в училище, както и връщането на военното обучение.

Затова и представителите на ВМРО са се заели да изготвят общинска стратегия за патриотично образование. Като част от нея са и ученическите клубове към „Традиция“, които предстои да бъдат учредени.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *