4483 четения

Заради грипа настаняват деца в занималнята на търновската педиатрия, отделението е препълнено

Ваканция ще има само за учениците в Павликени и Сухиндол, здравните власти следят непрекъснато ситуацията в региона

 

ГРИПНАТА ВЪЛНА ПРОДЪЛЖАВА ДА НАБИРА СКОРОСТ В ОБЛАСТТА. Вирусите и острите респираторни заболявания засягат най-много малчуганите, които нямат изграден имунитет срещу инфекциите. Изключително усложнена е обстановката в Отделението по педиатрия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Хоспитализираните болни деца надхвърлят почти двукратно капацитета на звеното. В сектора лекуват 53 малки пациенти при налични 31 места.

„Наложи се да осигурим допълнителни легла, за да приемем всички деца. Имаме настанени малчугани в занималнята, функционалния кабинет, приемната и една стая от Очното отделение“, информира д-р Валентин Точков, началник на педиатрията в старата столица.

Сред болните малчугани има общо 17 с грип. Те са изолирани в отделни помещения, за да не се разрасне заразата. Инфектираните са прихванали от грип тип А, който е по-леката и щадяща организма форма на болестта. Лечението им ще продължи около 5 дни, но при евентуално неповлияване може да се наложи малките пациенти да останат допълнително.

„ИМАМЕ ГОТОВНОСТ ДА ПРИЕМЕМ ОЩЕ ДЕЦА. НИТО ЕДИН МАЛЧУГАН НЯМА ДА БЪДЕ ВЪРНАТ. В момента лекуваме пациенти, които са родом не само от Велико Търново, но и от всички общини в областта“, допълни медикът.

След изписване задължително родителите трябва да водят децата си на контролни прегледи, тъй като тогава възниква опасността от развитие на усложнения, които понякога са животозастрашаващи. Най-често вторичните заболявания са пневмония, остър отит, синузит, дехидратация. Могат също да се засегнат нервната система, сърцето, мускулите. При деца с вродена сърдечна малформация, бронхиална астма и захарен диабет усложненията водят до влошаване на подлежащото хронично заболяване.

В Отделението по инфекциозни болести пък ситуацията е далеч по-спокойна. Възрастните пациенти с грип са едва трима, а по-малката бройка заболели е напълно обяснима предвид факта, че вирусите от тип А са генетично сходни с щамовете, които преди години се срещаха у нас, и по-възрастното население има изграден имунитет срещу тях. Преди няколко дни инфекционистите лекували и четири деца с грип, но към момента те са оздравели.

Поради отличното спазване на профилактични и противоепидемични мерки, разпоредени от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, не са регистрирани взривове от вътреболнични инфекции.

В СИЛА ОСТАВА ЗАБРАНАТА ЗА СВИЖДАНИЯ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И ПРЕУСТАНОВЯВАНЕТО НА ЖЕНСКИТЕ И ПРОФИЛАКТИЧНИ КОНСУЛТАЦИИ, имунизации и планови операции.

По думите на д-р Любка Любенова, общопрактикуващ лекар във Велико Търново, обстановката в областния град е спокойна и тъй като запазването на часове се прави онлайн, става ясно, че повечето пациенти искат да посетят джипито си с цел профилактични прегледи, което всъщност е забранено в условия на грипна епидемия. Тя съветва хората да пият повече вода, да консумират плодове и зеленчуци и да мият редовно ръцете си.

Към момента най-много болни продължава да има в Павликени и Сухиндол, а в останалите общини липсващите от учебни занятия деца са около 10% , което не е достатъчно за обявяване на грипна ваканция. Продължава ежедневното събиране и обобщаване на данни от всички краища на региона, а при регистрирани повече от 30% отсъстващи ученици незабавно ще бъдат взети последващи мерки.

Здравните власти препоръчват да се избягват посещения на събития с масов характер и по възможност хората да носят медицински маски като превенция срещу заразата.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *