Деца под 14 години не могат да разхождат едри и агресивни кучета

ЗАРАДИ БУМА НА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ В ОБЩЕСТВЕНИ ПРОСТРАНСТВА НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ МИНАВАТ ДНЕС ПРОМЕНИ В МЕСТНАТА НАРЕДБА за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регламентиране правилата за отглеждането им на територията на община Велико Търново. Предвидени са и санкции от 200 до 500 лв. Текстът е даден за разглеждане в местния парламент. Според градоначалника през последните години в областния център се е обособила голяма общност на стопани на кучета компаньони, както са наречени домашните любимци, отглеждани от частни лица.

Един от важните моменти е, че животните не могат да се оставят без надзор в моторни превозни средства, както и по начин, застрашаващ здравето и живота им. При всяка разходка пък стопанинът трябва да носи със себе си копие от регистрационния документ на животното.

Във Велико Търново вече ще е забранено разхождането на песове в детски площадки и парковете на болничните заведения.

КУЧЕТА ЩЕ МОЖЕ ДА ИМА В ГРАДСКИТЕ ПАРКОВЕ, НО САМО НА КАИШКА, ПУСНАТА ДО 2 МЕТРА. Друг важен момент е, че на деца под 14 години няма да е позволено да водят на обществени места кучета, особено от едри и агресивни породи. Освен това собствениците трябва да се погрижат животните им да не вдигат шум от 14 до 16 часа и от 22 до 7 часа, даже и при разходки на позволените места.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.