19927 четения

Мъж от Стражица приет в търновската болница със съмнение за COVID-19

Забраниха свижданията на хоспитализирани пациенти в стационара

 

ОЧАКВАТ СЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА COVID-19 НА 55-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ СТРАЖИЦА. Докаран от екип на Спешния център във Велико Търново в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ вчера. Пациентът пристигнал с температура от 39 градуса C, кашлица и изпотяване. В Спешно отделение е обработен по установения алгоритъм за преглед за потенциален носител на коронавирус. Направен му е тест за грип, който дал негативен резултат. След това е консултиран със специалист по инфекциозни болести. Установено е, че има пневмония, и му е взета проба за доказване или отхвърляне на COVID-19.

В инфекциозното отделение се пазят свободни легла за лечение на евентуално доказани случаи на коронавирус, които ще бъдат оборудвани с техника за подаване на кислород.

В лечебното заведение има готов ситуационен план за действие, в случай че бъде потвърден носител на заразата. В Спешно отделение е обособена изолационна зала, осигурен е коридор за транспортиране на болния и към момента има предпазни медицински средства. Въпреки това персоналът очаква доставката на още предпазни изделия, тъй като в условия на епидемична обстановка наличните няма да са достатъчно. „Животът“ на един специализиран медицински костюм е 24 часа, а заради натовареността, която би настъпила, на много от професионалистите по здравни грижи ще се наложи да дават допълнителни дежурства.

ЗАСЕГА НИТО ЕДИН ЛЕКАР И МЕДИЦИНСКА СЕСТРА НЕ Е ОТКАЗАЛА ДА РАБОТИ ПРИ ЕВЕНТУАЛНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА БОЛЕСТТА. Не са предявени и искания за допълнително финансово стимулиране, но ръководството на стационара заяви преди два дни необходимост от субсидия за парична мотивация на служителите.

За да се гарантира здравето на медицинския персонал и настанените за болнично лечение, вече са забранени свижданията и посещенията на външни хора в отделенията. Призивът към близките на хоспитализираните пациенти е да търсят информация за състоянието им само по телефона.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *