411 четения

Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет: „За пръв път в историята си ще заседаваме онлайн, за да определим мерки за облекчаване на местния бизнес“

– Г-н Спирдонов, предстои първото в историята на Великотърновския общински съвет онлайн заседание. Кога ще се проведе тази сесия в ситуацията на извънредно положение?

– Законът за мерките и действията по време на извънредното положение позволи на общинските съвети да провеждат заседания от разстояние, като се осигурява пряко и виртуално участие при спазване изискванията за кворум и лично гласуване.

Великотърновски общински съвет ще проведе редовно заседание на 30 април чрез платформа за видео конферентни събрания и използваната до сега информационна система. Заседанието ще бъде излъчвано на сайта на Община Велико Търново, раздел „Общински съвет“, секция „Заседание на Великотърновски общински съвет – живо предаване“.

– Какви антикризисни мерки предвижда Община Велико Търново?

– На предстоящото заседание ще се обсъждат и няколко основни облекчения във връзка с пандемията. Предвижда се да се освободят от заплащане на наем физически и юридически лица, наематели на нежилищни имоти – общинска собственост, които са преустановили дейността си за срока на извънредното положение. Планираме да махнем и наемите на физически и юридически лица, наематели на преместваеми съоръжения – общинска собственост, които са преустановили дейността си за срока на извънредното положение. Няма да плащат и онези, които извършват търговия на отрито пред търговските обекти, които са преустановили дейността си за срока на извънредното положение, както и спортните клубове. Удължава се срокът до 31.08.2020 г. за заплащане на месечния наем на наемателите на общински жилища. Като част от антикризисните мерки – освобождаване от такси и на учениците, които ползват общинско ученическо общежитие „Колю Фичето“.

– Как ще се отрази на бюджета на Велико Търново намалението на приходите от общински имоти?

– От извършения анализ на собствените приходи на Община Велико Търново от наемни отношения пропуснатите ползи до 13 май ще възлязат на повече от 150 000 лв. Например от наеми на нежилищни търговски обекти пропуснатите ползи ще са в размер на 92 000 лв.

Все пак не трябва да разглеждаме това като пропуснати ползи, защото бизнесът е важна част от обществено-социалните отношения и кметът на Велико Търново адекватно предлага тези мерки.

– Как ще се спасят Самоводска чаршия и туризмът, който е основната местна индустрия?

– Ще се обсъди възможността „Царевград Търнов“ ЕООД да освободи от заплащане на наем наемателите, които са преустановили дейността си за срока на извънредното положение. Планираме и Общината да поеме разхода за електроенергия, необходима за излъчването на „Звук и светлина“.

– Смятате ли, че великотърновци спазват социалната изолация?

– Мисля, че Велико Търново е еталон в България за спазването на въведените мерки от Националния оперативен щаб. Велико Търново беше от първите, които започнаха да се грижат за хората, които нямат възможност да излизат, чрез създаването на колцентър към Общината, към който бяха привлечени доброволци. Също така редовно се извършваше дезинфекция на автобуси, спирки и улици и още много мероприятия. Надявам се, че в този тежък момент за света сесията ще протече единствено с мисъл за гражданите, а политиканството и популизмът ще отсъстват.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *