317 четения

3596 безработни във Великотърновско, 92 фирми са одобрени по икономическите мерки 60/40

223 души започнали работа през април в условията на извънредно положение

 

БЕЗРАБОТИЦАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЕЛЕНА И ЗЛАТАРИЦА Е СКОЧИЛА ТРИ ПЪТИ В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНАТА СИТУАЦИЯ, ДОВЕЛА ДО МНОЖЕСТВО ЗАТВОРЕНИ БИЗНЕСИ. Това сочат данни на Дирекция „Бюро по труда“ в болярския град, която покрива и двете малки общини – Елена и Златарица. Постъпилите на работа безработни през април, когато бе и пикът на икономическата криза, са 223-ма, сочат данните на ведомството. На първичния пазар, въпреки условията на ограничения, въведени с извънредното положение, са постъпили 179 безработни – от тях 62-ма с посредничеството на дирекцията. На субсидирани работни места по мерки, програми и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на работа са устроени 44 безработни лица.

Новите електронни услуги и възможностите за дистанционна комуникация, т.нар. „скоростни канали” за работодатели и търсещи работа, въведени в Бюрото по труда от началото на извънредното положение, се очертават като причина за постигнатите резултати. Разпределението по сектори на икономиката на започналите работа на първичен пазар показва, че преработващата промишленост е била основният източник на нова заетост през месеца, следват търговията, транспортът и строителството.

ОБЩИЯТ БРОЙ НА БЕЗРАБОТНИТЕ В БЮРОТО ПО ТРУДА ПРЕЗ АПРИЛ Е 3596, КАТО СПРЯМО МАРТ РЕГИСТРИРАНИТЕ СА С 1169 ЛИЦА ПОВЕЧЕ, ИЛИ СЕ ОТЧИТА РЪСТ ОТ 48,2%.

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда” – Велико Търново, за последния месец е 7,5% при 8,9% за страната. По общини безработицата е както следва: Велико Търново – 6,4%, Елена – 15,6%, и Златарица – 21,6%.

Ръстът на новорегистрираните безработни през първите седмици след въвеждане на извънредното положение беше бързо овладян със старта на мярката 60/40, коментират от дирекцията. С одобрените до момента 92 заявления от работодатели ще се запази заетостта на 832 работници и служители.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *