528 четения

Паулина Петрова, новият лидер на младите социалисти: „Политиката е призвание, ние сме бъдещето на тази партия”

„ПОЛИТИКАТА Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА МЕН И МИ ХАРЕСВА ДА СЕ ВПУСКАМ В ТОВА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПОСТОЯННО. За годините, в които се занимавам с политика, разбрах, че тя е трупане на сериозен житейски опит, защото винаги е свързана с хора. Работиш с хора и работиш за хора. Знам колко лесно е да ги разочароваш, защото всички имат очаквания, на които невинаги ще мога да отговоря, но не се страхувам. Искам политиката да стане част от живота ми, но не и да ми бъде професия. Искам да ми е призвание. Затова и си признавам, че нямам амбиции да бъда депутат например. Местната политика ми харесва повече“, казва Паулина Петрова, която е новият лидер на Младежката организация на БСП във Велико Търново.

Паулина пое поста точно преди България да въведе сериозните мерки срещу коронавируса и това й попречи да започне да реализира идеите си веднага. Но по време на социалната изолация, тихо и без афиширане, тя и колегите й от Младежкото обединение влязоха в ролята на доброволци и непрекъснато помагаха на възрастни хора, които не успяваха сами да си купят хранителни продукти и предпазни средства. Пак младите социалисти бяха тези, които поеха ангажимента дарението от маски, защитни облекла и дезинфектанти на евродепутата Цветелина Пенкова да стигне до община Велико Търново.

„Аз сама съм си избрала тази партия, защото социалните идеи на БСП ми допадат. Самата аз вярвам в тях и социалната кауза е и моя лична кауза“, казва още Паулина и признава, че всъщност БСП е във вените й, защото членове на тази партия са били баща й, дядо й, баба й.

Паулина била още тийнейджърка, когато започнала да участва в живота на БСП във Велико Търново. През 2009 г., по време на тогавашните парламентарни избори, тя станала доброволец и първата й мисия била да раздава брошури и да лепи плакати. Това била и първата кампания, в която Паулина се включила, и вече е участвала във всички възможни избори. В последните – вече като кандидат за общински съветник.

„Не ме разочарова това, че не събрах достатъчно преференции, за да стана общински съветник. Както вече казах, аз не искам да превръщам политиката в професия. А и може би още ми е рано за това. Харесва ми да преминавам през всички стъпала, да не прескачам етапи, защото така се губи опит. Затова и след първата си кампания останах и станах част от Младежката организация“, признава Паулина.

Казва и това, че няма никакви притеснения по време на кампания да върви по улиците и да раздава брошури, да говори за БСП и за кандидатите на тази партия. Гледа хората в очите и никога не приема лично реакциите им. „Подминавали са ме като малка гара. Изливали са си яростта и огорченията върху мен. Обаче и прегръдки съм получавала. Всъщност тези срещи на улицата с хората, които живеят само в реалността, са особено ценни за мен. Там виждам истинските лица, нищо че понякога те са твърде мрачни и недоверчиви“, споделя Паулина.

ТЯ ЩЕ БЪДЕ ЛИДЕР НА ТЪРНОВСКИТЕ МЛАДИ СОЦИАЛИСТИ ДВЕ ГОДИНИ, КОЛКОТО ПРОДЪЛЖАВА ЕДИН МАНДАТ. След това би искала да я преизберат за още един мандат, за да има време да реализира всичките си натрупани идеи. „Веднага щом стане възможно, искам да тръгнем да пътуваме, да се срещнем с хората във всички партийни организации в областта. Защото не ни познават. За мен е важно да бъдем разпознаваеми, нали ние сме бъдещето на тази партия“, категорична е Паулина, която се е заела и с изработването на хубава Фейсбук страница на Младежката организация на БСП. В нея ще бъде представен всеки младеж, който членува в обединението. Там ще бъдат обявявани и отчитани и всички инициативи на организацията.

„Ние нямаме бюджет, затова и каквото правим, го правим винаги на доброволни начала. Затова съм решила да предложа на колегите си да създадем фонд за благотворителна дейност. В него всеки от нас ще внася 3 – 5 лв. и така касата ни ще бъде пълна. Вече водихме разговори с членовете на МО и всички ме подкрепят за тази кауза“, казва Паулина.

54-ма са младежите, които членуват в Младежкото обединение на БСП в момента. Паулина се е амбицирала да направи цифрата по-голяма, защото вярва, че младите хора стават по-инициативни, когато се вдъхновяват един от друг, а това е възможно, ако те се чувстват част от общност.

„В момента БСП е втора политическа сила. Тя е опозиция на сегашното правителство, но за мен е и алтернатива. БСП е партията, която е тясно свързана с обществото. Начело е Корнелия Нинова, която е борбена и мотивирана жена. На моменти сигурно по-строга, отколкото бихме искали да я виждаме, но затова лидер“, казва Паулина и признава, че почти година по-късно тя продължава да преживява и да премисля загубата на последните избори. „Съвсем реална си беше тази загуба и причините са много. Без да омаловажавам тези, които са в нас – членовете на БСП, причина за загубата ни е и начинът на гласуване. Както всички помним, имаше голям процент невалидни бюлетини. Това се отрази и на нас. Затова ще ти призная, че въпреки всичко аз не вярвам, че доверието към БСП е спаднало, не го чувствам така. Все пак бях много близо до хората в цялата кампания и ги слушах“, категорична е Паулина, която работи с хора и в професионалната си кариера.

Вече шест години тя е старши експерт в частна агенция за подбор на персонал. Възпитаник е на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където е завършила финанси. Има и магистърска степен по публична администрация. Спортува, пада си по спининга и рисува, за да отпусне напрежението.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “Паулина Петрова, новият лидер на младите социалисти: „Политиката е призвание, ние сме бъдещето на тази партия”

 • 20.05.2020 в 10:10
  Permalink

  Истината е просто жестока. И тя е – че никой не се интересува от БСП. Че нашите партийни организации са пълни с хора над 70 години, които освен да се събудят на другия ден нищо друго не искат. За никого не е тайна, че нашите партийни организации нямат никакъв партиен живот. Че „дъртите маткапи“ в БСП не пускат кокала, че на последните избори млади хора на избираеми места в листите нямаше и това е факт, всеки може да погледне листата /всички от МО на МСП/ бяха след избираемите места. На избираемите бяха „дъртите маткапи“. Че БСП се ръководи на местно ниво от търгаши, бизнесмени и кютуци, които нищо освен личната печалба не ги интересува. Тези факти са общоизвестни, но никой няма нищо против тях явно. Старите маткапи нямат интерес да пускат младите напред, понеже ще им се наложи да пуснат кокала. На всички наши сбирки, пленуми и прочее, това е очеваден факт. И още и още….

  Отговор
  • 20.05.2020 в 22:49
   Permalink

   Да ти кажа петко, и тия младите, отгледани в червени пелени, са същите като старите маткапи. Зрението им е замъглено от другарска политкоректност, партията чуждите тела ги изхвърля!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!