Излекуваните са повече от новозаболелите от коронавирус

Община Велико Търново е първенец по случаи на COVID-19 в региона

 

ЛЕКО ПОВИШЕНИЕ НА СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУС В РЕГИОНА БЕ ОТЧЕТЕНО ВЪВ ВТОРНИК. Броят на инфектираните набъбна с трима и диагностицираните достигнаха 225 души. Това показват данните на Единния информационен портал.

Тримата нови носители на заразата нямат връзка помежду си, но двама от тях са заболели заради контакт с други инфектирани.

Статистиката на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново показва, че се наблюдава положителна тенденция към овладяване на заразата. Налице са повече излекувани за денонощие, отколкото далите положителна проба. Във вторник оздравелите са с деветима повече спрямо понеделник и общо стават 121 души. При тях вече не се налага карантина и могат да се придвижват свободно, където желаят.

Други 79 жители на областта обаче се борят с болестта в домашни условия.

Хоспитализираните намаляват и от 25 преди няколко дни вече са 20. Очаква се от десетимата пациенти в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ да бъдат изписани четирима.

Под карантина са 237 лица.

За миналата седмица общо са били открити 38 случая на коронавирус. ПЪРВЕНЕЦ В ОБЛАСТНАТА КЛАСАЦИЯ ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ Е ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. В старата столица са установени 25 носители на заразата, следва Горна Оряховица с 8 души, Елена с двама и по един в Свищов и Полски Тръмбеш.

Броят на лабораторно доказаните случаи в страната станаха 10 621. От тях в болница са 686, а 39 са настанени в интензивни отделения.

От вторник влезе в сила ограничение по отношение на влизането в България с цел туризъм. То вече ще става срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, за гражданите на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт. За гражданите на Украйна изискването ще важи от 30 юли.

С отрицателен PCR тест могат да пристигат и чужденци, пътуващи по съществени причини от останалите трети страни.

Мярката няма да се изисква за граждани на държави – членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Освен това те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.