Суша! Воден режим за Сухиндол и 5 павликенски села

Със заповед на Управителя на ВиК „Йовковци“ ще пускат вода само от 07 до 22 часа.
ЗАРАДИ СУШАТА И ПРЕСЪХНАЛИТЕ СОБСТВЕНИ ВОДОИЗТОЧНИЦИ СЪС ЗАПОВЕД НА УПРАВИТЕЛЯ НА „ВИК ЙОВКОВЦИ“ ИНЖ. Димитър Владов е въведен воден режим за Сухиндол . Заради безводието с график за пускане на животворната течност са още 5 големи села на територия на съседната община Павликени – Караисен, Долна Липница, Върбовка и Лесичери. Нареждането на управата на водната компания е от началото на седмицата и е мотивирано със силно намаления дебит на водоизточниците, осигуряващи вода за питейно- битови нужди“.
Парадоксалното за общините Сухиндол и Павликени е, че се намират само на десетина километра от яз. „Александър Стамболийски“, който е много по-голям от вододайния яз. „Йовковци“ и илюстрират поговорката :“Вода гази – жаден ходи“. Двете общини обаче не ползват „Йовковци“, а разчитат само на собствени водоизточници. Неотдавна шефът на търновското ВиК инж. Владов обяви, че иницира процедура „Ал. Стамболийски“ да бъде използван за питейно- битови нужди.
Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов обаче е категоричен, че това не е рационално, тъй като ще коства над 150 млн.лв., включително и за изграждане на пречиствателна станция, и в крайна сметка водата ще бъде докарана само до общинските центрове, но не и до селата. Освен това тръбите трябва да пресекат газопровода „Балкански поток“, както и трасето на магистрала „Хемус“, което ще оскъпи още повече операцията.
„Доста по-евтино и ползотворно ще е ако се подменят тръбите към местните водоизточници. Те са амортизирани и по тях има загуби, а материалът, от който са направени е канцерогенен и отдавна забранен. Освен нормално водоподаване, ако бъдат подменени, ще подобрими здравословното състояние на хората“, категоричен е Манолов. Според него засега в Павликени няма да бъде въвеждан воден режим, но ако сушата продължи и това може да стане.
Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *