Водещи новиниОбразование

Наши деца грабнаха медалите на международно състезание по математика

Божидара Щърковска от Свищов, Никола Божков и Теодор Тодоров от В. Търново са отличените ученици

 

С ПОРЕДЕН ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ ФИНАЛА НА МЕЖДУНАРОДНО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ СЕ ЗАВЪРНА ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЧКАТА ОТ СУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ“ БОЖИДАРА ЩЪРКОВСКА. Талантливата ученичка се представи блестящо на седмия финал на Международния турнир „Математика без граници“, който се проведе само преди броени дни в Несебър при спазване на всички противоепидемични мерки във връзка с COVID-19.

В състезанието участваха 690 деца от България и още 930 от 18 държави, които се състезаваха в родните си страни.

Това е поредното злато за Божидара Щърковска от турнира за тази учебна година. Тя спечели златни медали в есенния, зимния и пролетния кръг на „Математика без граници“. Сред успехите й от изминалата учебна година са още златен медал от Big Bay Bei 2019/2020 Guangdong, Hong Kong – Macao Greater Bay Area /Mathematical Olympiad/ – декември 2019 г.; сребърен медал от TIMO 2019/2020 /Thailand International Mathematical Olympiad/ – ноември 2019 г.; второ място и сребърен медал от Коледното математическо състезание (национално състезание, регионално класиране в гр. Свищов) – декември 2019 г.; трето място и бронзов медал от Математически турнир „Енигматично“ (дистанционно) – 14.03.2020 г.

ДВАМАТА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ОУ „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НИКОЛА БОЖКОВ И ТЕОДОР ТОДОРОВ СПЕЧЕЛИХА БРОНЗОВИ МЕДАЛИ, също от „Математика без граници“. Тази година там са се събрали деца от 16 държави от целия свят.

Никола и Тео участват в надпреварата вече за пета поредна година и винаги успяват да влязат в топ три на най-добрите математици.

„В Несебър винаги са финалите на „Математика без граници“ и в тези финали право на участие имат само децата, които през година са спечелили по три медала от предварителните кръгове на състезанието. Освен това всяко училище получава квоти, ние имахме четири, но в крайна сметка на финалния турнир отидоха петима наши ученици. Освен Никола и Теодор там се състезаваха Мартин Кънчев в групата на четвъртокласниците, Денислав Йорданов при петокласниците и първокласникът Беркай Кенан Али. Именно той отиде в Несебър извън квотата и след като се яви на допълнителен изпит, защото много искаше да опита, макар че беше само първокласник“, обяснява директорът на училището Иваничка Петкова.

Много различни са задачите, които децата са решавали на състезанието, от тези, които те изучават в часовете си по математика. Но и Тео, и Никола признават, че състезателните повече им допадат. Затова с удоволствие са преминали през трите предварителни кръга – есенен, зимен и пролетен.

Божидара

ОТ ПЕТИ КЛАС НИКОЛА И ТЕОДОР СА УЧЕНИЦИ В ПАРАЛЕЛКАТА СЪС ЗАСИЛЕНО ИЗУЧАВАНЕ НА МАТЕМАТИКА В ОУ „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“. От 15 септември в тази паралелка ще учи вече и Денислав Йорданов. „Това е един експеримент, който започнахме преди три години. Вместо втори чужд език в този клас увеличихме часовете по математика до 8 на седмица. И така дадохме възможност за избор на децата и тези, които се справят по-добре с математиката, могат да кандидатстват за този специализиран клас. Критериите за прием определя Педагогическият съвет, като искаме децата да покажат резултати от определени математически турнири. Взимаме предвид състезанията, които са вход и за математическите гимназии“, обяснява г-жа Петкова. И уточнява, че на този етап за математическата паралелка могат да кандидатстват само ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, макар че много скоро приемът вероятно ще бъде отворен и за другите училища.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *