1274 четения

Занаяти и изкуство обагрят Самоводската чаршия в навечерието на Димитровден

С пъстра програма Велико Търново почита въстанието на братята Петър и Асен и подпомага туризма

 

„ЗЛАТНА БЛАГОДАТНА ЕСЕН НА САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ“ Е СРЕД АКЦЕНТИТЕ В КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ НАСТОЯЩИЯ МЕСЕЦ. От 24 до 26 октомври улицата на занаятите ще бъде обагрена в пъстра палитра от цветове, аромати, музика и настроение, за да зарадва отново жителите и гостите на старопрестолния град с неподправения си уют. Проявата е като продължение на култовата „Нощ на Самоводската чаршия“, която за няколко дни събра хиляди посетители и подпомогна местната туристическа индустрия.

В трите дни на събитието ще има изложение базар на занаятчии, творци на ръчно изработени сувенири и продукти, както и селскостопански производители. Майсторите занаятчии от архитектурно-етнографския комплекс ще правят демонстрации на старинните техники, запазени през вековете, в своите ателиета и дюкяни. Ще се предлагат мед, сушени плодове и билки за чай, подправки, ядки, печени кестени, традиционни български сезонни сладкиши, сокове, вина и др.

Кметът Даниел Панов смята, че фестивални и панаирни прояви ще подпомогнат местния туристически продукт.

„Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“ е организирана по повод 835-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен и възстановяването на българското царство. Есенният фестивал е част от програмата, с която Велико Търново ще отбележи значимото историческо събитие.

ЗАНАЯТЧИЙСКИЯТ ПРАЗНИК ЩЕ Е СЪПРОВОДЕН И С АТРАКТИВНА КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА, А СЦЕНА ЩЕ БЪДЕ ПЛОЩАДЪТ ДО САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ. В съботния 24 октомври през деня ще се изявят талантите от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, Детски танцувален ансамбъл „Болярче“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“, а кулминация вечерта ще е концерт на „Биг Бенд Велико Търново“. В неделния ден (25 октомври) на сцената ще се изявят Група за градски песни „Ретроритъм“ (Дебелец) и Танцувален клуб „Плетеница“. От 18:00 ч. е концертът на групите „КОВУ“ и „Хаштаг“.

Освен фестивала на чаршията Община Велико Търново организира цяла поредица от събития за отбелязване на 835-годишнината от въстанието на Петър и Асен и Димитровден. На 24 октомври от 8:00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта „Царевец” ще се проведат демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники. Участници ще бъдат групите за исторически възстановки СНЦ „Търновци“, „Чигот“ – Варна, и НД „Традиция“ – клон Шумен. През деня на площада ще има концерт със средновековна музика на група „Ериней“ и огнен спектакъл на трупа „Палячи“. В 18:45 ч. ще бъде представен историческият театрален спектакъл „Асеневци“ на МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново, а в 19:30 ч. за всички гости и граждани на града ще бъде излъчено шоуто „Цревград Търнов – звук и светлина“.

Програмата навръх Димитровден (26 октомври) по традиция ще започне със Света литургия в църквата „Успение Богородично“ в кв. „Асенов“, а в 11:00 ч. е литийното шествие през Владишкия мост до храма „Св. Димитър Солунски“. Ще бъде отслужен молебен и осветен курбан за здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *