Високоспециализирани унг интервенции проведоха в горнооряховската болница

Високоспециализирани носни и ларингеални интервенции на пациети от региона извършиха преди десет дни в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица известният оториноларинголог проф. Илия Йовчев от УМБАЛ – Пловдив и д-р Стоян Стоянов, началник на УНГ- отделението в болницата.
Д-р Стоянов, който днес празнува рожден ден, прави равносметка на работата си като началник на УНГ- отделението в горнооряховската болница.
„От две години, откакто съм тук, в болницата, като началник на единственото УНГ- отделение в областта, се опитвам да повиша нивото на медицинската услуга. За целта много пъти в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ идва проф. Илия Йовчев, един от дойените на оториноларингологията и хирургията в тази област у нас. Въпреки годините си, професорът е склонен и ще продължава да идва и да преглежда пациенти от региона, както и да извършва заедно с мен по- големи и по- сложни операции. За мен е чест като негов ученик, че въпреки напредналата си възраст проф. Йовчев се отзовава да помагаме на пациенти от великотърновския регион! „, споделя д-р Стоянов.
По думите на д-р Стоянов, досега във великотърновския регион не е прилаган такъв подход за лечение на УНГ- заболявания- висококачествена диагностика, често консултирана с хабилитирани лица от Пловдив и София, съвременна терапия, по-тежки оперативни интервенции, като по-сложните случаи се изпращат за операции в Пловдив, както и лечение на онкологични заболявания.
„Това е един незаслужено изостанал район по отношение на пациентите с УНГ проблеми и страдания. И разликата в медицинското обслужване в Пловдив, София , Варна, Плевен, Стара Загора, където са медицинските униреститети и многото болници и тук, във Велико Търново и региона, е съществена. Аз не мисля, че населението тук тряба да бъде ощетено от тази гледна точка!“, разсъждава още д-р Стоянов. „Така, че това, което ние постигаме в нашето отделение, с тези оперативни намеси, с повишения брой пациенти и дори с икономическите параметри, малко или много ни дава повод за гордост.“
Д-р Стоянов признава, че онкологичните случаи са негова слабост, тъй като десетилетия се развива в това направление и има сериозен опит в УНГ-отделението в Националната онкологична болницата в София.
„За жалост тези случаи се увеличават, но се повлияват успешно тук, а каквото трябва да се оперира на по- високо ниво, защото в МБАЛ не винаги имаме тези възможности и права, според стандартите на болницата, се осъществяват предимно в Пловдив. Той допълва, че с Комплексния онкологичен център във Велико Търново отделението си сътрудничи успешно по отношение на лъчетерапията и че гама терапевтичната база, с която КОЦ разполага, е на добро ниво.
„Пациентите ни от региона могат да бъдат спокойни, че в мое лице могат да срещнат надежден специалист – диагностик, терапевтик, оператор и организатор на процеса на диагностично -терапевтичното повлияване на заболяванията. Защото не е въпрос да се прегледаме в кабинетите за 15 минути. Тук същественото е да бъде направена правилна преценка при различните случаи – с образна диагностика, със скенери, с резонанси, с рентгени, с клинична лаборатория, с микролаборатория, с биопсии, когато се усъмним за случаи с туморни процеси – с консултации с мои учители в лицето на доценти и професори в София, и Пловдив, за да може хората с проблеми да се чувстват защитени и медицински добре обслужени! Това е моето желание и моята отговорност, и аз мисля че подхождам адекватно!“, заключва д-р Стоянов след двегодишната си работа в горнооряховската болница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *